Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Buurtwhatsapp voor veiligere buurt

LISSE – Een twintigtal inwoners bezocht dinsdag 6 september de bijeenkomst in het gemeentehuis over het opzetten van een Buurtwhatsapp. Wijkagent Hendrik van Rijn vertelde over wat zo'n buurtwhatsapp precies is en hoe deze kan worden opgezet.

Voor veel mensen is het fijn, om mee te doen aan zo'n Buurtwhatsapp. Je kunt namelijk toch een beetje politieagentje spelen. Mensen in de gaten houden, die zich al dan niet verdacht gedragen. Maar er is één doodzonde, waar de deelnemers van deze app voor smartphones zich niet aan moeten wagen: onzinnige berichtjes versturen, zo waarschuwde Van Rijn. Veel deelnemers haken namelijk af, als ze tien keer achter elkaar een bevestigingsappje doorkrijgen, of als er een discussie plaatsvindt over de weggelopen kat van de buren.

Bij de Buurtwhatsapp is de SAAR-methode belangrijk, zo informeerde de wijkagent. SAAR staat voor: 'Signaleren, Alarmeren (bij de politie), Appen en Reageren'. Een wijkbewoner ziet bijvoorbeeld een verdacht figuur lopen; dan belt hij eerst de politie via 112 of 0900 8844 en stuurt vervolgens een appje om de wijkbewoners te informeren. Daarna is het goed om naar buiten te gaan en de verdachte persoon te laten weten, dat hij in de gaten gehouden wordt. 'Maar eigen rechter spelen, hoort hier niet bij!', aldus Van Rijn.

Steeds meer wijken hebben een Buurtwhatsapp en het zijn met name de 'snelweginbrekers' die deze buurten vermijden. Snelweginbrekers zijn groepen bandieten de de dorpen langs de snelweg bezoeken voor een proletarische visite bij mensen thuis, waarna ze snel kunnen vluchten via de A44. Het plaatsen van een 'Buurtwhatsappbord' aan het begin van een wijk, heeft voor hen een afschrikwekkend effect. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) deed hierop een toezegging aan alle aanwezigen bij wie een buurtwhatsapp al is ingesteld, dat zij zo'n bord van de gemeente cadeau krijgen. Binnenkort verschijnen deze borden dus onder meer aan de Van Matenesselaan en de het Velthuyzen van Santenpark. 'Dat is mooi', zo concludeerde een aanwezige, 'Het moet bij ons in het dorp moeilijker zijn om in te breken. Als Lisse helemaal vol hangt met die borden, gaan de inbrekers door naar Hillegom of Sassenheim.'

Een Buurtwhatsapp is gemakkelijk aan te maken. De app zelf is gratis en de buren en wijkbewoners kunnen hun mobiele nummer doorgeven, om zo van de app gebruik te kunnen maken. Er is altijd minimaal één beheerder; de persoon die de app heeft aangemaakt. Wie meer wil weten over het starten van een Buurtwhatsapp kan onder meer de website www.wabp.nl. Ruigrok concludeerde: 'Ik hoop dat we heel wat whatsappgroepen er bij krijgen.'


Tekst: Joep Derksen