Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

Dagsluiter / Column

Voor EO Radio 5, 12 september 2016

Stoplicht op rood, stoplicht op groen; ook in een dorp als Lisse is altijd wat te doen. Zo moesten de afgelopen week twee wethouders diep door het stof, werden vele tientallen bomen afgeslacht en kwam er eerst een asielzoekerscentrum en dan toch weer niet.

Al jaren is de gemeente bezig met het bouwen van een nieuw 'integraal kind centrum', een soort brede school. Dit gebouw moet komen op een plek, waar nu nog een oud schoolgebouw staat. Maar zoals zo vaak met een oud gebouw; er bleken beschermde dieren als huismussen in te nestelen. Ook liep de gemeente op tegen een tegenslag in de kosten: 1,25 miljoen euro maar liefst, op een totaalbedrag van 6,5 miljoen euro.

Wethouder Adri de Roon (D66) wees tijdens een persgesprek naar de reden van dit tekort, vooral naar die huismussen. Doordat er sporen van deze vogeltjes waren aangetroffen, moet er een flora- en fauna-onderzoek gedaan worden. Dit onderzoek duurt een jaar en tot dat is afgerond, mag er niet gesloopt en gebouwd worden. Het leidt tot extra kosten, niet in het minst omdat de economie aantrekt en de aannemers de afgelopen maanden hun prijzen weer flink opgeschroefd hebben, zo liet De Roon weten.

Maar tijdens een politieke vergadering wees een raadslid er op, dat het de gemeente was, die al minimaal een jaar eerder het flora- en fauna-onderzoek had kunnen laten uitvoeren. Dan was er nu geen vertraging geweest. Bovendien bedragen de totale kosten van dat onderzoek maar 2,5% van alle kosten. Schoorvoetend moest wethouder De Roon toen toegeven, dat hij de huismussen onterecht de schuld gegeven had.

Zijn college-wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) lukt het echter, om er nog een flinke schep op te doen, waar het gaat om slecht communiceren. Op het terrein van een andere basisschool, die inmiddels gesloopt is, komen veertien villawoningen. Midden op het terrein stonden enkele bomen en daarvan was duidelijk, dat die zouden weggaan. Maar over de groene zoom aan de zijkant, waar zo'n honderd bomen stonden, was door de gemeente niets over kappen gezegd. Totdat vorige week de omwonenden werden gewekt door het gierende geluid van een kettingzaag. Een voor een werden de zuurstofscheppers horizontaal gesnoeid. Protesten mochten niet baten. Een twee jaar geleden opgezette 'bomenwerkgroep' pleitte in een email aan wethouder Ruigrok, het college en de fractievoorzitters van alle politieke partijen voor het onmiddellijk stopzetten van de bomensloop. Maar het mocht niet baten. Enkele omwonenden, waaronder ultrasenioren, gingen 's nachts huilend naar bed, de volgende avond bood Ruigrok zijn excuses aan en liet weten, dat hij het de volgende keer beter zou doen. Maar de honderd bomen zijn dood, al komen er wel maar liefst tien boompjes voor terug.

Net voor de zomervakantie werd bekend, dat een projectontwikkelaar het gebouw Swets & Zeitlinger had aangeboden aan het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers. Het plan was, dat het COA geld aan deze projectontwikkelaar zou betalen, zodat daar honderden asielzoekers onderdak kunnen krijgen. Maar eerst moest er toestemming komen van de gemeenteraad om het bestemmingsplan van het gebouw te veranderen. De kwestie spleet de inwoners van het dorp in twee kampen: je was óf voor de opvang van asielzoekers óf je was tegen. Inwonersinloopdagen, bijeenkomsten en heftige discussies in de lokale pers en op sociale media waren het gevolg.

Tijdens de besluitvormende raadsvergadering hadden vertegenwoordigers van christelijke organisaties de handen ineengeslagen en de ene na de andere inspreker liet weten voorstander te zijn van de komst van het asielzoekerscentrum. De gemeenteraad, waarbij de SGP/ChristenUnie onderdeel is van het college, stemde vóór de komst van het asielzoekerscentrum. Mits in september zou blijken, dat er nog altijd behoefte is aan zo'n azc. Een dag na dat besluit kwam in het nieuws dat de instroom van asielzoekers gigantisch is afgenomen.

En vorige week maakte het college van burgemeester en wethouders bekend, dat er nu toch geen asielzoekerscentrum komt in Lisse. Hoe zeggen de Engelsen het ook al weer? Oh ja: 'Much ado about nothing!'

Deze overpeinzingen worden vanavond afgesloten met een gedicht:

Ode aan Lisse

Ach lief Lisse, mooi dorp aan de waterkant
Op een steenworp afstand van het Noordwijkse strand
Bezoek daarna nog het Voorhoutse Overbosch
In de Bollenstreek ga je als toerist helemaal los!

Het dorpje Lisse met haar Keukenhof
Wijd en zijd, dus wereldwijd bekend
Duitsers, Amerikanen en Aziaten vinden het tof
Miljoenen kleurige bloemen; het is ongekend!

Maar in en om 't Vierkant
Is het enorm onrustig, want
Welke bomen worden deze week gekapt?
Hoe lang duurt het voor het college toehapt

Bij een volgend aanbod van een projectontwikkelaar
Om zijn leegstaande gebouwen te vullen
Politici, vergeet alsjeblieft niet waar
op de inwoners reageren zullen

Bomen zijn totale emotie
Erken dat; kom op en zie
Dat we onderdeel zijn van de natuur
Dat negeren wordt veel te duur