Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

De Noordwijkse School viert tienjarig bestaan

NOORDWIJK > Precies tien jaar geleden nam een groep ouders van basisschoolleerlingen het initiatief om een eigen school op te richten: De Noordwijkse School. Het werd een school, waarbij de kinderen veel meer kregen dan alleen de standaard leerstof. De theorie die ze in de klas opdeden, kunnen de leerlingen vervolgens in de ateliers in de praktijk brengen. Ook is er veel aandacht voor de onderlinge communicatie en zorg tussen kinderen onderling. Binnen korte tijd groeide het aantal leerlingen tot meer dan 200. Maandag 10 oktober om 10:10 uur vierden leraren, leerlingen en ouders het tienjarig bestaan van de school.

Zo'n vijf jaar geleden maakte De Noordwijkse School het dieptepunt mee in haar bestaan. Door een machtsstrijd koos een groepje ouders er voor om hun kinderen van school te halen en tegelijkertijd De Noordwijkse School in het openbaar zwart te maken. De financiën zouden niet goed zijn en ook de prestaties van de kinderen zouden ondermaats zijn. De criticasters bleken echter helemaal ongelijk te hebben. Bij de laatste cito-examens behaalde groep 8 van De Noordwijkse School een gemiddeld cijfer van 542,2 punten; hoger dan alle scholen in Noordwijk! Ook financieel gezien heeft De Noordwijkse School haar zaakjes goed voor elkaar.

Maar tijdens de feestdag werd vooral stil gestaan bij de toekomst van de school. De directeur van de school, Bob van Zanten, laat weten: ,,Dit is een moment om terug te kijken en vooruit te kijken. We willen het leren leuker en uitdagender voor de leerlingen maken. We willen vernieuwender zijn, zodat het aansluit bij ieders talent. Ook willen we de meervoudige intelligentie optimaal benutten en kijken hoe je ict kunt inzetten om het onderwijs optimaler te steunen. Het gaat er om, dat je de leerlingen elke keer opnieuw uitdaagt.''

Dat wordt volgens Van Zanten al vanaf het kleuteronderwijs aangepakt. ,,We zijn vanaf groep 1 aan het kijken hoe we de doorstroming naar groep 3 kunnen optimaliseren. 'Als kinderen al voorlopen wanneer ze in groep 3 komen, moeten ze niet teruggaan naar de basis, maar hun niveau blijven vasthouden en uitbreiden. Dat doen we door de kinderen uit te dagen en te prikkelen; zo houden ze hun enthousiasme.'' De directeur wijst nog om zich heen: ,,We willen het plein uitdagender maken voor de leerlingen. Zo komen er zones voor spel, chillen, sport en groen. Ook draait het voetbalveld een kwartslag; zo komen er minder ballen op straat.''

Wethouder Barnhoorn deed de officiële opening, met de woorden: ,,Deze tien jaren heeft De Noordwijkse School bewezen dat ze haar plaats in het primaire onderwijs in Noordwijk heeft verdiend! Hierna zongen de kinderen een speciaal jubileumlied, geschreven door Juf Chantal. Als beloning kregen ze allemaal een heerlijk gebakje. Ook bood de oudercommissie een kleurrijke knikkertegel aan, gemaakt van drie kilogram gerecycled plastic. Een mooi symbool van de duurzaamheidsactiviteiten waarmee De Noordwijkse School zich nog meer onderscheidt. De conclusie van het feestelijke moment was duidelijk: op naar de volgende tien jaar! Het komende schooljaar wordt iedere maand op de tiende dag een speciale jubileumactiviteit georganiseerd.


Joep Derksen