Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Vernieuwde bouwplannen Hotels van Oranje

NOORDWIJK – Tijdens de vergadering van de raadscommissie op dinsdag 4 oktober presenteerde architect Diederik van Egmond de meest recente ontwerpen van de nieuwbouw van Hotels van Oranje. Ook werd bekend gemaakt, dat de gemeente bijdraagt in de kosten van de aanleg van de parkeerkelders.

Joep Derksen

Een ambtenaar liet weten, dat de gemeente maximaal 15.000 euro per parkeerplaats neer gaat tellen. Dat is weliswaar staatssteun, maar volgens de ambtenaar is het ,,geoorloofd''. Ook blijkt uit onderzoek, dat er door de nieuwbouw problemen kunnen ontstaan met het grondwater. ,,Onder het complex aan de Koningin Wilhelmina Boulevard komen twee verdiepingen aan ondergrondse parkeerkelders. Er is sprake van enige verhoging, dus zijn compenserende maatregelen nodig. De Hotels van Oranje gaat over de soort oplossingen en de gemeente ziet er op toe dat het opgelost is'', aldus de ambtenaar.

Binnenkort hopen de gemeente en de Hotels van Oranje een overeenkomst te sluiten, waarbij alle loszittende eindjes in één keer worden opgelost. Dan gaat het om zaken als kosten, planning, grondruil, risico's en wanneer de gebouwen zijn gerealiseerd.

Ook kregen de politici te horen, dat de Hotels van Oranje de oude garage Jan van Henegouwen gekocht heeft. Hierdoor kan de ondergrondse parkeergarage nog veel groter worden. Het terrein waar nu de oude garage nog op staat, wordt ook betrokken bij de nieuwbouw van Hotels van Oranje. Van Egmond onthulde de tekeningen voor het appartementencomplex Jan van Henegouwen, die rond een hofje komen te staan.

De initiatiefnemers blijven gebruik maken van de 'Noordwijkse bouwstijl' en er wordt rekening gehouden met de historische vuurtoren. Zo krijgt het dichtstbijzijnde pand een ronde afronding aan de kant van de vuurtoren en een rechte afronding iets verderop aan het pand. Een uniek detail zijn de balkonhekken die helemaal langs het gebouw lopen.


Van Egmond gaf ook aan, dat de gebouwen 'verticale elementen' krijgen, ,,met bijvoorbeeld een bijzondere hoek, halfronde erker of karakteristieke terrassen.'' De totale bouwhoogtes blijven beperkt tot een nokhoogte van 25 meter, waarbij de hoogtes per gebouw verschillen. Ook moet er een mooie 'plint' komen voor winkels, die er aantrekkelijk uit moet zien. Verder wordt voor de bouw veel gebruik gemaakt van glas en ook wordt een tuin aangelegd met heide, kruiden, lavelendel en lente-ui.