Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 oktober 2016

Inwoners mogen mogelijk meedenken voor bouwtekeningen extra sociale woningbouw

Politici omarmen idee voor 'omgevingsparticipatie'

KAAG EN BRAASSEM – De gemeenteraad gaat maandag 10 oktober praten over een nieuw plan, om de communicatie over de extra sociale woningbouw te verbeteren. Rogier van der Laan van Woondiensten Aarwoude gaf deze week een presentatie met zijn ideeën over deze vorm van 'omgevingsparticipatie'.

Volgende week besluit de raad over het onderzoeken van vier – en mogelijk vijf – locaties om er extra sociale woningen te bouwen. Maar als dat gebeurt, wil Woondiensten Aarwoude niet met vastomlijnde bouwplannen komen, waar inwoners veel bezwaren tegen hebben. In een stappenplan moeten bouwtekeningen gemaakt worden, waarbij zo veel mogelijk rekening gehouden wordt met de wensen, angsten en bezwaren van de inwoners.

Volgens Van der Laan kan dat in drie stappen. Als eerste moet de gemeente een Startmarkt organiseren. Tijdens die Startmarkt, waar alle inwoners voor worden uitgenodigd, kan iedereen zijn argumenten voor of tegen een geselecteerde bouwlocatie naar voren brengen. Alle wensen een zorgen worden dan opgeschreven. Maar er wordt niet meer gesproken over (suggesties voor) andere locaties. Ook spreekt iedere aanwezige alleen voor zichzelf; er is dus geen rol voor belangenorganisaties, zoals dorpsraden.

Na de Startmarkt krijgen alle deelnemers een uitnodiging om mee te doen aan het Creatief Atelier. Tijdens die bijeenkomst proberen de aanwezigen oplossingen en kansen te bedenken over de zorgen die eerder zijn aangegeven. Op basis van die oplossingen wordt een stedenbouwkundig plan gemaakt en gaan architecten aan de slag om bouwtekeningen te maken. Het resultaat van die tekeningen zal te zien zijn tijdens de Terugkoppelmarkt. Van der Laan: ,,Daar wordt het globaal uitgewerkte plan gepresenteerd. Het wordt niet een podium waar je rotte eieren naar iemand kunt gooien, maar een (plek voor, JD) dialoog. Voor elk bezwaar of zorg wordt aangegeven hoe dit is meegenomen in het plan. Er wordt uitgelegd waar wel of niet iets mee gedaan is.''

Er lijkt veel steun te zijn bij de politieke partijen om dit idee te omarmen. Tijdens de raadsvergadering van volgende week wordt daarom wellicht een voorstel ingediend om deze driestapsmanier van communiceren uit te voeren. Op deze manier hopen de politici en Woondiensten Aarwoude ook, dat de tegenstanders van de extra sociale woningbouw minder argumenten heeft bij een eventuele rechtsgang. Er heeft dan namelijk over de bouwplannen al veel 'invloed aan de voorkant' plaatsgevonden.


Joep Derksen