Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Terrassentax ingevoerd

LISSE > De ondernemers die een terras hebben, moeten vanaf 1 januari 2017 flink meer betalen aan terrassentax. Tot nu toe kostte het maar zo'n tachtig euro per jaar om een terras op 't Vierkant te mogen zetten, maar die tijd is voorbij. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) verstrekte dinsdag 4 oktober meer informatie.

Op dit moment geldt er nog een huurovereenkomst van de grond waar de terrassen op staan, maar de gemeente zegt deze overeenkomst op. Hiervoor in de plaats wordt dus de terrassentax ingevoerd, waardoor de terrasseneigenaren in 2019 maar liefst 20,10 euro per m2 moeten betalen om het terras het jaar rond open te houden.

Maar de gemeente neemt eerste een aanlooptijd van twee jaar, voordat de terrassentax zo hoog is. In 2017 moeten de terrasseneigenaren 4,50 euro per m2 betalen voor de terrassen die alleen in de zomerperiode open zijn en 6,70 euro per m2 voor 'jaar rond terrassen'. In 2018 worden die tarieven verdubbeld naar respectievelijk 9,00 euro en 13,40 euro. En in 2019 moet een terrasseneigenaar dus 13,50 euro per m2 zomerterras betalen aan de gemeente en 20,10 euro per m2 voor een jaarrondterras.

Hierdoor stijgen de inkomsten van de gemeente fors, zo beaamt een woordvoerder. Tot nu toe blijft de jaarlijkse opbrengst van de 26 terrassen beperkt tot zo'n 1.400 euro, maar in 2019 rekent de gemeente op ongeveer 16.000 euro aan terrassentaxinkomsten. Volgens Nieuwenhuis past deze terrassentax in het beleid van de gemeente. ,,Tijdens de bezuinigingsronde 'Meer, Minder, Anders' hebben we ook gekeken naar mogelijkheden voor meer inkomsten. De toeristenbelasting hebben we wat verhoogd, maar de ondernemers in Lisse betaalden echt heel weinig voor een terras. Dat was tientjeswerk, terwijl we de openbare ruimte flink hebben opgeknapt.''

Daarom heeft het college gekeken naar de omliggende gemeenten om te kijken hoe veel daar aan terrassentax wordt geheven. Besloten is, om nét onder het gemiddelde tarief te blijven. Maar Lisse wil de ondernemers laten wennen aan de nieuwe tarieven, daarom wordt de terrassentax de komende drie jaar steeds verhoogt. ,,Zo hebben we een ingroeiperiode'', constateert de wethouder financiën.


Joep Derksen