Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 oktober 2016

Uniek gezamenlijk optreden

OUDE WETERING – Op 13 november tussen 15:00 uur en 17:00 uur vindt in De Spreng in Oude Wetering (Kerkstraat 50) een uniek gezamenlijk optreden van Kamerkoor Con Passione, het Blokfluitenensemble Praetorius en John Hogenboom plaats. Niet alleen de combinatie maakt het zo bijzonder. In dit concert wordt Dvořák's Serenade voor het eerst gespeeld met alleen maar blokfluiten!

Het idee voor dit gezamenlijke optreden ontstond enige tijd geleden. Één van de leden van Praetorius zong jaren lang in een koor waarin ook diverse leden van Con Passione zongen. Hierdoor zijn er al twee succesvolle gezamenlijke optredens geweest.

Er bestaan nauwelijks blokfluitorkesten. Praetorius heeft zich in de afgelopen 50 jaar altijd bewezen door expressieve, meesterlijke interpretaties van de te spelen werken. Onder leiding van Norbert Kunst is nu al duidelijk, dat er een voorstelling van jewelste wordt gegeven. Samenwerking met blokfluiten levert altijd iets bijzonders op. Zo is Praetorius het enige blokfluitorkest dat met een grote collectie bijzondere renaissanceblokfluiten werkt. Ook kan Praetorius heel goed een orgel nabootsen. Zo zijn werken voor koor en orgel dus zeer goed uitvoerbaar. Het publiek kan dit horen in de muziek van Rheinberger waarin het ensemble speelt als levend orgel'', zo laat Mieke de Bruijn namens Praetorius weten.

Kamerkoor Con Passione is een klein koor, maar de zestien leden zijn ambitieus. Het koor heeft de (zang)kwaliteit hoog in het vaandel staan. Onder leiding van Martine des Tombe zingt het koor heel gevarieerde muziek; klassiek, modern en in in meerdere talen. Diana Huitink-Pothoven, PR-vrouw van het Kamerkoor Con Passione vult aan: ,,Voor dit concert hebben we alles uit de kast kunnen halen dankzij subsidies van het VSBfonds, Pr. Bernhard Cultuurfonds en Fonds Cultuurparticipatie. . Samenwerking met Praetorius, percussionist Sattar Al-Saadi die op oude instrumenten ritmisch begeleidt, John Hoogenboom én Joost van Velzen. Joost is onder meer theaterregisseur. Hij werkt met het koor aan expressie, mimiek en houding. In een spetterend stuk als ‘La Justa’, Spaans voor duel, kun je écht niet stijf achter een standaard staan. We wisselen steeds van houding en dat wordt voor het publiek echt leuk om naar te kijken. Ook voor Con Passione zal dit een fijne uitdaging zijn om deze nieuwe kant van het koor aan het publiek te tonen.''

Dit wordt een concert met twee gezichten genoemd; waarom? Huitink-Pothoven: ,,Voor de pauze voeren we echt romantische muziek uit. Na de pauze begint het Spaanse feest; koor en spelers staan door de zaal en spelen en zingen uit het hoofd Spaanse liedjes. Het hoogtepunt is ‘La Justa’. Het is een gezongen toneelstuk waarin de strijd tussen de duivel, Adam en Jezus wordt gespeeld en gezongen. Deze oud Spaanse muziek werd geschreven om de edelingen aan het hof te vermaken en dat is wat we gaan doen, vermaken.'' John Hoogenboom van Status-apart zal tijdens 'La Justa' de tekst verbeelden met schimmenspel. Voor alle partijen een nieuwe ervaring en voor het publiek iets dat ze ongetwijfeld nooit eerder hebben gezien.

Hogenboom kijkt ook uit naar het optreden, zo laat hij enthousiast weten. ,,Het is de eerste keer dat ik met Con Passione en Praetorius samenwerk. Ik heb er voor gekozen om met behulp van mime en een schimmenspel aan het publiek duidelijk te maken waar 'La Justa' (het toernooi') over gaat. Ik ben gewend om levend standbeeld te zijn, aan straattheater en toneel te doen, maar dit wordt een mooie uitdaging!'

Huitink-Pothoven sluit af: ,,We willen graag uitbreiden naar twintig koorleden. We doen hierbij ook een oproep aan zangers en zangeressen die ons project leuk vinden, naar het concert te komen en na afloop aan te melden voor het nieuwe project dat al op 28 november start. Dit project ,,Britse Bedoeningen, van Byrd tot Beatles'' omvat Engelse muziek uit diverse perioden.'' Tijdens het concert hoort het publiek grappige Engelse anekdotes en een luitspeler zal het geheel begeleiden.

Voor meer informatie: www.kamerkoorconpassione.nl en
www.facebook.com/kamerkoorconpassione. Het concert wordt ook nog uitgevoerd op 20 november in de Dorpskerk in Leiderdorp.