Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 oktober 2016

Voortgang jeugdhulp in gevaar

Uitspraak rechter slag voor gemeenten

KAAG EN BRAASSEM / ALPHEN AAN DEN RIJN > De rechter heeft de gemeenten keihard op de vingers geslagen. De aanbesteding voor het uitvoeren van de jeugdhulp is namelijk niet volgens de regels uitgevoerd. Voor Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn komt deze uitspraak als een totale verrassing. Ondertussen wordt de voortgang van jeugdhulpzorg bedreigd.

De gemeenten hadden eerder dit jaar besloten om de uitvoering van de jeugdhulp in de jaren 2017 – 2019 niet door het consortium Rivierduinen te laten doen. Dit werd gegund aan een samenwerkingsverband van Cardea, Gemiva-SVG Groep, Horizon, Ipse de Bruggen, Kwadraad en De Opvoedpoli. Zij werken samen met onderaannemers Curium-LUMC, Prodeba, Participe, Stichting voor Interculturele Participatie en Integratie en Praktijk voor Kinderfysiotherapie, Orthopedagogiek en Gedragstherapie.

Maar Rivierduinen kreeg in een kort geding dus gelijk van de rechter. De rechter stelde namelijk vast, dat de gemeenten veel vragen van de ondernemingen voorafgaand aan de inschrijving niet hebben beantwoord. Zo konden de inschrijvers, volgens de rechter, niet goed weten wat de omvang van de opdracht zou zijn. Ook gaf de rechter aan, dat er ,,vraagtekens kunnen worden gesteld bij het realiteitsgehalte van de gemaximeerde budgetten die door de gemeenten voor de jeugdhulp beschikbaar worden gesteld''. Hierdoor komt er een veel te groot financieel risico te liggen bij de aanbieders van de jeugdzorg.

Wethouder Yvonne Peters (VVD), die tijdens een persgesprek het woord voerde namens haar collega-wethouder Henk Hoek (CDA), wilde weinig kwijt over deze zaak. 'We bespreken dit dinsdag 11 oktober in de colleges van Kaag en Braassem en Alphen. Daarna zal een woordvoerder van Alphen hier een mededeling over doen.

Hebben de verantwoordelijke colleges de zorg voor de jeugd in gevaar gebracht? De rechter heeft namelijk geoordeeld, dat een aanbesteding verkeerd is uitgevoerd. Hierdoor dreigt er geen jeugdhulp meer te zijn vanaf 1 januari 2017. Peters: ,,Er wordt keihard gewerkt om de continuïteit te garanderen. We moeten nog bekijken, wanneer wethouder Hoek met een reactie naar buiten komt.'' In een persbericht wordt verder gesteld: ,,De gemeenten verzekeren dat de continuïteit van zorg niet in gevaar komt. Alle inwoners die gebruik maken van jeugdhulp ontvangen van de gemeenten binnen twee weken een brief waarin zij worden geïnformeerd over de actuele stand van zaken en wat dit voor hen betekent.''


Joep Derksen