Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 november 2016

Toekomstvisie met of zonder inwoners

LISSE > Gaat de politiek de inwoners vanaf het begin betrekken bij de toekomstplannen voor Lisse in 2030, of bepaalt het gemeentebestuur eerst de vijf hoofdthema's waarover meegedacht kan worden? Dat is de vraag, die gemeenteraadsleden binnenkort moeten beantwoorden. Het onderwerp ,,Toekomstvisie Lisse @2030'' kwam woensdag 16 november aan de orde tijdens de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën.

Een ambtenaar hield een presentatie en liet weten, dat de gemeentelijke toekomstvisie meer moet zijn dan alleen een overzicht van vage plannen; het wordt een ,,volledig palet aan gemeentelijke taken''. Maar met wie moet hierover gesproken worden? Mogelijke gesprekspartners worden onderverdeeld in vijf groepen: BOCTO's (Bondgenoten, Opponenten, Coalitiepartners, Tegenstanders en Opportunisten).

Eerst moeten zogeheten 'frisdenkers' (visionairs en vernieuwers woonachtig in het dorp) presentaties houden over de toekomst van Lisse. Daarna zou de gemeenteraad vijf thema's moeten opstellen. Voorbeelden van die thema's zijn: 'Groen en duurzaam' en 'connectiviteit'. Daarna zou de raad met maximaal honderd inwoners kunnen praten over wat die vijf thema's moeten inhouden. Waarna de gemeenteraad in een besluit weer zelf mag bepalen, hoeveel (of hoe weinig) van de ideeën van de inwoners ook daadwerkelijk in de toekomstvisie terechtkomen.

Deze aanpakt zinde fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) niet. ,,Als je het op deze manier doet, gaan de raad en het college de boventoon voeren.'' Hij pleitte voor het houden van twee bijeenkomsten; één speciaal voor de inwoners en één voor de raadsleden, waarbij beide partijen een top vijf van onderwerpen samenstellen. Ook fractievoorzitter Rob Veldhoven (Nieuw Lisse) oordeelde: ,,Inwoners willen nu meepraten en meedenken.'' Op de opmerking van CDA-fractievoorzitter Kees van der Zwet, dat de politiek de keuzes moet maken, reageerde Veldhoven: ,,Je moet niet aan het eind van het traject bepalen wat er gebeurt.'' Ook D66-voorvrouw Jeanet van der Laan stelde: ,,Ik wil juist inwoners aan tafel hebben, die we nog nauwelijks gehoord hebben.'' De politieke partijen praten hier later over verder.


Joep Derksen