Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 december 2016

Column

Knallen

De halvering van de kosten voor het aanvragen van een snelvaarvergunning krijgt steun van de politieke partijen. Op dit moment moeten inwoners en toeristen 690 euro per jaar betalen, als ze de gashendel van hun speedboot even lekker willen open trekken. Maar een boete voor te hard varen kost 'slechts' 90 euro. Voor veel mensen is het een simpel rekensommetje: hoe groot is de kans, dat ik acht keer per jaar bekeurd wordt voor te snel varen? Er is dan ook bijna geen belangstelling meer voor zo'n snelvaarvergunning.

Daarom doet het college van burgemeester en wethouders de snelvaarvergunning in de aanbieding. Ik zie de advertentieposters al in de gemeentewinkel hangen: 'Nieuw en verbeterd!' zou de slogan kunnen zijn. 'Één snelvaarvergunning, NU voor slechts 275 euro! De eerste tien kopers krijgen er een gratis bootsticker bij!'

Toch is de vraag hoeveel inwoners en toeristen over de streep getrokken kunnen worden om zo'n snelvaarvergunning te kopen. Ook al heb je een boot; 275 euro is wél veel geld. En de aanwezigheid van de vaarpolitie is minimaal. Lekker keihard knallen op de Braassem kan gewoon, zonder dat het gevolgen heeft. Daar komt bij, dat de gemeente nu ook een gaatje in de begroting krijgt. Want tot nu toe werd er van uit gegaan, dat zo'n honderd vaargasten 690 euro willen betalen. Met het verlagen van het tarief, moeten er dus meer dan 200 mensen zijn die de vergunning gaan aanschaffen. Zeg eens eerlijk, waarde columnlezer: gaat u 275 euro betalen of neemt u het risico dat u vaker dan drie keer een boete krijgt?


Joep Derksen