Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

Gezinnen met kleine kinderen welkom

NOORDWIJK > De gemeenteraad heeft er geen enkel probleem mee, dat één of twee gezinnen van statushouders met jonge kinderen gaan wonen in het oude schoolgebouw aan de Uitvaltij. De omwonenden ook niet, zo bleek tijdens de vergadering van de raadscommissie op dinsdag 10 januari.

Wel dienden twee naastwonenden een petitie in met 428 handtekeningen om het gemeentebestuur te overtuigen af te zien van de optie om zeventien alleenstaande statushouders in het oude gebouw te plaatsen. De gemeenteraad nam vorig jaar een motie aan, om te kijken naar mogelijkheden om het groeiende aantal statushouders niet alleen onder te brengen in rijtjeswoningen, maar ook op andere plekken. Met zo'n 42.000 euro aan aanpassingen, kan een deel van het oude schoolgebouw voor de komende vijf jaar bewoond worden, zo blijkt nu.

Enkele insprekers gaven aan, dat ze niet willen dat tienerkinderen worden gehuisvest in het schoolgebouw. Dat zouden alleen kinderen tussen 2 en 10 jaar moeten zijn. De vrees is, dat de tienerjeugd gaat hangen. Raadslid Louis Koppel (PvdA-GroenLinks) vroeg daarop, of de omwonenden diezelfde angst hebben, als het zou gaan om een gezin met puberende kinderen uit Groningen. Hierna stelde Koppel, dat wat zijn partij betreft prima alleenstaande mannelijke statushouders opgevangen kunnen worden in het schoolgebouw. Maar hiervoor is geen raadsmeerderheid.

Burgemeester Jan Rijpstra waarschuwde, dat statushouders die in het dorp komen wonen niet over één kam geschaard moeten worden. ,,We moeten ze opnemen in onze samenleving en ik ben er van overtuigd dat wij in Noordwijk dat kunnen. Je kunt geen eisen over leeftijden stellen. Het is gemakkelijker als kinderen van drie jaar mee kunnen groeien in onze samenleving. Maar er zijn ook kinderen van twaalf jaar die na jaren eindelijk hier mogen komen. Ook zij leren de taal heel snel.'' Het onderwerp wordt verder besproken in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 2 februari.


Joep Derksen