Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 januari 2017

Noodklok luidt voor het DOK

OEGSTGEEST > Het zwaard van Damocles hangt boven de algemeen bijzondere school het DOK. Op 1 oktober van dit jaar zal deze onderwijsinstelling niet het minimaal benodigde aantal van 298 leerlingen hebben. Hierdoor dreigt de uitkering van het Ministerie van OC en W stopgezet te worden. Vorige week luidde Emil Broesterhuizen, voorzitter van het bestuur van de Stichting ABS namens het DOK de noodklok.

Hij liet de gemeenteraadsleden weten, dat de groei van het leerlingenaantal van het DOK vertraagd is geweest, doordat ook de bouwactiviteiten in Nieuw Rhijngeest achterstand hebben opgelopen. Hij verwacht, dat het aantal leerlingen in 2019 wel ruim boven de 300 zal uitkomen, maar dat is te laat volgens de metingen van het ministerie.

Het DOK heeft al gesproken met verschillende onderwijsinstellingen, maar niemand wil het DOK hebben. ,,We hebben onze school al op een presenteerblaadje aangeboden aan het OPOO (Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest, JD)'', zo beklaagde Broesterhuizen zich richting de commissieraadsleden. ,,De OPOO heeft zich teruggetrokken uit het overleg. We hebben aangeboden, dat we onder het bestuur van de OPOO komen te vallen, wat voor 98% gelijk staat aan een fusie, maar het OPOO heeft daar geen behoefte aan.'' Broesterhuizen riep de raadsleden op, om met het OPOO te praten om hen te overtuigen van de noodzaak van deze overname.

Het is voor het DOK de allerlaatste kans, want andere gesprekken zijn ook op niets uitgelopen. Zo is onder meer onderhandeld met het openbaar onderwijs Duin- en Bollenstreek, de SKOL, De Kring en de Lucas Stichting in Den Haag. Het water staat het bestuur van het DOK dus tot aan de lippen. Broesterhuizen riep de raadsleden daarom op: ,,Ga met de wethouder het gesprek met OPOO aan om te ervaren wat de belemmeringen voor hun zijn om de samenwerking aan te gaan. Die belemmeringen zijn ons onduidelijk.'' De politici gaan binnenkort met elkaar praten om te kijken wat ze voor het DOK kunnen doen.


Joep Derksen