Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 februari 2017

Meer ruimte voor kleinschalige woningbouw

Nieuwkoop – Het moet gemakkelijker worden om bouwprojecten met minder dan tien woningen voor elkaar te krijgen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor in de meningsvormende raad van donderdag 16 februari.

Dat het gemakkelijker kan, komt door de nieuwe Woonruimte Behoefte Raming (WBR). De vraag naar woningen blijkt namelijk groter te zijn, dan het aantal huizen dat nu in grootschalige woningbouwprogramma's wordt gerealiseerd. De gemeente hoeft geen toestemming te vragen aan omliggende gemeenten of de Provincie Zuid-Holland voor de komst van die huizen. In de komende drie jaren kunnen er zo'n vijftig woningen 'kleinschalig' bijgebouwd worden.


De raad moet hier nog haar oordeel over geven. En dan gaat het niet alleen over de vraag óf er nieuwe woningen mogen komen, maar ook wáár ze gebouwd mogen worden. Of dat in alle dorpskernen van de gemeente Nieuwkoop mag of bijvoorbeeld alleen maar in Nieuwveen en Nieuwkoop zelf. Ook moeten de raadsleden bepalen, of die nieuwe woningen alleen maar in de bebouwingslinten mogen komen, of ook buiten de kernen in het open landschap welkom zijn.