Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 februari 2017

Uitbreiding Algemeen Bestuur SWA

KAAG EN BRAASSEM > Wethouder Henk Hoek (CDA) treedt toe tot het Algemeen Bestuur van de Sociale Werkplaats Alphen (SWA). Ook twee wethouders uit Nieuwkoop en Alphen worden toegevoegd aan dat Algemeen Bestuur.

Deze stap is noodzakelijk, omdat tot nu toe de leden van het Algemeen Bestuur (AB) precies dezelfde personen waren als die in het Dagelijks Bestuur (AB) zitten. Terwijl de mensen in het AB juist de bestuurders in het DB moeten controleren. Dat deze 'WC-eend controle' niet werkt, bleek vorig jaar al toen duidelijk werd dat de SWA met een miljoenenschuld kampte. Een adviesbureau adviseerde dan ook, dat er een verandering moest komen in deze zelfcontrole.


Maar waarom nemen er geen raadsleden plaats in het AB of DB van de SWA? Dat bevordert de democratische controle door mensen die door de kiezers in de gemeenteraad zijn gezet. Een gemeentelijk woordvoerder laat hierop weten: ,,De vraag of er raadsleden kunnen plaatsnemen in het AB voor de gemeenschappelijke regeling SWA is ter sprake gekomen. Maar het blijkt dat dit niet mogelijk is, omdat de SWA een zogenoemde collegeregeling is. Dat wil zeggen dat het een samenwerking is tussen colleges en het is niet toegestaan dat er raadsleden zitting nemen in het algemeen bestuur.''