Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 maart 2017

College moet parkeerproblemen aanpakken

NOORDWIJK > Kijken, kijken, kijken en vooralsnog niets aanleggen. De gemeenteraad stemde donderdag 23 februari in met de aanbevelingen in het Parkeeronderzoek Noordwijk aan Zee. In dat onderzoek staan alleen maar boterzachte tips, zoals: ,,De parkeerdruk kan verlaagd worden door het beter benutten van bestaande parkeerplaatsen, de aanleg van nieuwe parkeervoorzieningen en optimalisatie van het huidige beleid.''

Voor drukke zomerse dagen moet volgens dat onderzoek ,,onderzoek gedaan worden naar de aanleg van een transferium'' en moeten ,,op afstand'' extra parkeerplaatsen aangelegd worden. Enthousiast waren de raadsleden niet over het onderzoek. Zo staat er onder meer in, dat op 'normale' dagen al een tekort is aan 40 parkeerplaatsen in het gebied tussen de Schoolstraat en de Quarles van Uffordstraat. In het gebied rondom de Hoofdstraat is een te kort van ongeveer 50 parkeerplaatsen. Na de infrastructurele- en bouwontwikkelingen zullen nog ruim 100 parkeerplaatsen minder beschikbaar zijn dan in de huidige situatie. Volgens het onderzoek moet onder meer gewerkt worden aan het stimuleren van andere vervoerswijzen, maar er zullen weinig Duitsers of andere toeristen hun hele hebben en houwen meesleuren in de bus op weg naar het Noordwijkse strand.

Het college wil de aanbevelingen verder uitwerken en proberen om nieuwe parkeervoorzieningen te realiseren. Hoe en waar dat moet gebeuren, is nog altijd niet duidelijk. Ook moet er ergens een transferium komen, al is nog onbekend hoe dat uitgevoerd moet worden. Wel zouden inwoners vaker hun auto's op hun eigen opritten moeten plaatsen; hierdoor zijn ze gastvrijer voor de bezoekers die dan wél op de openbare parkeerplaatsen kunnen staan. Het huidige parkeervergunningenbeleid voor de inwoners gaat wellicht ook op de schop. En dat is hard nodig ook, zo liet raadslid Arjan van den Akker (Puur Noordwijk) weten. ,,We hebben 21.000 vergunningen afgegeven, voor 4.900 parkeerplekken op openbaar terrein. Dat zijn vier auto's op één plek.'' Veel vertrouwen in een goede aanpak van het parkeerprobleem leek Van den Akker niet te hebben. Hij vond de onderbouwing van het onderzoek ,,Wel erg slapjes. Er zijn open deuren en er staat geen tijdslijn achter. We moeten als raad maar wachten en hopen dat er een keer wat komt. Wanneer gaan we beginnen met wat te doen en wanneer is het klaar?'' Toch mag het college aan de slag met het realiseren van oplossingen voor de parkeerproblemen.


Joep Derksen