Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 maart 2017

Inwoners mogen meedenken over Toekomstvisie

LISSE > Hoe moet Lisse er in 2030 uitzien? Daarover kunnen inwoners, organisaties en 'frisdenkers' mee gaan praten. Het gemeentebestuur organiseert interviews, een fotowedstrijd en een ontwerpwedstrijd om zoveel mogelijk te weten te komen, wat de inwoners van hun dorp willen behouden. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vertelde hier op dinsdag 21 februari meer over.

De gemeente wil een 'Toekomstvisie' opstellen voor het jaar 2030. Als die het komende jaar is vastgesteld, moeten alle toekomstige acties er toe leiden, dat de toekomstvisie ook bereikt wordt. Dus wanneer een grote meerderheid van de inwoners bijvoorbeeld het Vierkant autovrij wil hebben en dit ook in de Toekomstvisie terecht komt, dan moet de gemeente er ook voor zorgen dat deze wens uitgevoerd wordt.

Maar liefst tweehonderd inwoners in de leeftijd vanaf 15 jaar worden binnenkort benaderd om mee te doen aan een interview; dat kan bij hen thuis of op het gemeentehuis. Zij beantwoorden dan allerlei vragen over wat zij willen voor Lisse. Nieuwenhuis: ,,We willen vragen: 'Wat maakt Lisse nou Lisse? Wat willen mensen houden, maar ook wat inwoners graag willen kwijtraken'?” Via de sociale media worden inwoners opgeroepen om mee te doen aan een fotowedstrijd en basisscholen in Lisse wordt gevraagd of hun leerlingen zich creatief willen uiten in een ontwerpwedstrijd.

De foto's, ideeën en ontwerpen komen nog voor de zomer te hangen in een 'pop-up store' in het centrum van Lisse. Daar kunnen mensen binnenkomen en hun mening geven over de voorstellen, of hun eigen ideeën inbrengen. ,,Dit wordt een broedplaats voor ideeën voor onze toekomstvisie'', voorzag de wethouder.

De gemeente laat ook een onderzoek doen naar de 'kille cijfers' over Lisse, waar het gaat om bevolkingsontwikkeling, vergrijzing, woningmarkt, bollensector en winkelsamenstelling. Met die cijfers in de hand wil het college praten met ,,heel veel bedrijven en instellingen, maar ook frisdenkers'', aldus Nieuwenhuis. Als dit allemaal achter de rug is, worden de Toekomstvisie 2030 en de Agenda @2030 opgesteld door het gemeentebestuur. De gemeenteraad moet hier dan aan het eind van dit jaar een oordeel over geven.


Joep Derksen