Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2017

Mat debat sluit verkiezingscampagne af


OEGSTGEEST > Vlak voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer (woensdag 15 maart) vond dan toch nog een politiek debat plaats. Vrijdag 10 maart streden vijf kandidaat-Tweede Kamerleden met elkaar in het Dorpscentrum om daar nog extra stemmen voor zich te winnen. Het was vooral een symbolische bijeenkomst, want van de honderd aanwezigen, waren er slechts vijf mensen die nog moesten bepalen op welke partij ze gaan stemmen.

De politici die met elkaar in debat gingen waren VVD-kandidate Wendelien Tönjann, Dirk van den Bosch (GroenLinks), die de in opspraak geraakte Marja van Steenhoven verving, Jeanet van der Laan (D66), Marit Maij (PvdA) en CDA-er Jan Jaap de Haan. Nadat iedere kandidaat zichzelf twee minuten kon presenteren, konden ze vragen beantwoorden vanuit het publiek. Zo wilde zwevende kiezer én oprichter van zijn eigen klusbedrijf Bob van Werkhoven weten, hoe de partijen staan tegenover maatregelen met betrekking tot ZZP-ers (Zelfstandigen Zonder Personeel).

Tönjann stelde: ,,Ik wil er zijn voor de ZZP-ers. Ze moeten zelf weten of ze zich willen verzekeren.''
De Haan vond: ,,Het overgrote deel van de ZZP-ers zit in sectoren waar ze niet veel te kiezen hebben, zoals in de zorg en de bouw. Dat gaat ten koste van hun arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid. We willen dat ZZP-ers zich verplicht verzekeren. We koppelen het behoud van de kleine zelfstandigenaftrek aan het verzekerd zijn.'' Maij wil de schijnzelfstandigheid van ZZP-ers aanpakken, zodat ze een zorgverzekering krijgen van een werkgever. Bij Van den Bosch zijn de ,,ambtenaren die als zzp-er aan de slag willen gaan, om zo meer te verdienen'' een doorn in het oog.

Een volgend onderwerp van discussie was de marktwerking in de zorg. Daar bleken de partijen het grotendeels over eens te zijn. Van der Laan stelde: ,,We zijn voorstander van een gereguleerde marktwerking in de zorg.'' Ook een meerderheid van de toehoorders vond, dat de marktwerking in de zorg is doorgeschoten. Alle partijen willen kleinere klassen, of anders meer geld naar (ondersteunend) onderwijzend personeel. De PvdA wil 100.000 banen voor conciërges en klassenassistenten en ook het CDA wil meer onderwijsassistenten die de leraren kunnen bijstaan.

De meest opmerkelijke uitspraak kwam van GroenLinks: voor het eerst in de geschiedenis wil deze partij niet meer bezuinigen op defensieuitgaven. Wel pleitte Van den Bosch er voor, dat er één groot Europees leger moet komen. Tönjann betwijfelde of dit mogelijk is. ,,Als we het vluchtelingenprobleem niet samen kunnen oplossen en in Europa de landen op verschillende manieren autobelastingen heffen; hoe kun je dan één defensiebeleid samen opzetten?!''

Verder onderschreven alle politici de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs en was er alleen wat discussie over hoe snel die maatregelen genomen moeten worden. Over lokale zaken werd totaal niet gesproken, terwijl kiezers zich tijdens verkiezingen voor de Tweede Kamer juist ook laten beïnvloeden door lokale ontwikkelingen. De vijf zwevende kiezers beseften aan het eind van de discussie, dat ze nog enkele dagen de tijd hebben om hun definitieve standpunt voor een partijkeuze te bepalen.


Joep Derksen