Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 maart 2017

Onderzoek naar parkeerwensen

LISSE > Het gemeentebestuur laat een nieuw onderzoek uitvoeren naar de wensen van het parkeren. Hierbij gaat het niet alleen om de parkeerbehoeftes van de inwoners, maar ook van de bezoekers van het winkelcentrum. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis vertelde hier dinsdag 21 februari meer over.

Enkele jaren geleden bleek uit een parkeeronderzoek, dat er in Lisse voldoende parkeerplaatsen zijn. Maar het gemeentebestuur wil voor de toekomst weten, of het huidige beleid van parkeerplaatsen aanleggen en vervangen moet blijven bestaan. Of dat het wel een tandje meer of minder kan, bijvoorbeeld bij het herinrichten van bestaande wijken of wanneer er nieuwe woningen gebouwd worden. Nieuwenhuis: ,,Een belangrijke categorie waar we mee in gesprek willen, zijn de bewoners die in het gebied wonen, dat net buiten de blauwe zone ligt. Zij ervaren daar veel parkeerdruk en we willen weten of we wat voor hen kunnen betekenen.''

In andere Nederlandse gemeenten wordt vaker geklaagd door bewoners die net naast een blauwe zone wonen. Vaak leidt dat tot een oproep om betaald parkeren in te voeren, waarbij de bewoners zelf voor een heel laag bedrag een parkeervergunning op de kop kunnen tikken. Maar de beslissing voor het invoeren van betaald parkeren laat het gemeentebestuur niet afhangen van wat deze groep inwoners wil. Sterker nog, het is uitermate onwaarschijnlijk, dat er in Lisse betaald parkeren wordt ingevoerd. De wethouder: ,,Wonen in het centrum heeft lusten en lasten. Betaald parkeren is geen optie. Wellicht vragen we aan bezoekers van het winkelcentrum of zij betaald parkeren een goed idee vindt, zodat ze voor bijvoorbeeld een euro de hele dag hun auto kunnen parkeren. Maar ik gok, dat er weinig bezoekers zullen zijn die het een heel goed idee vinden om betaald parkeren in te voeren.''

Begin maart gaan enqueteteams de straat op en gerichte vragen stellen over wat de behoefte van de parkeerders is. Dan komen ook vragen langs over het mogelijk uitbreiden van de blauwe zone, of dat deze juist moet worden afgeschaft. Dan kunnen de geenqueteerden ook aangeven of ze vinden, dat er heel veel gehandicaptenparkeerplaatsen continue leeg staan, of dat ze vinden, dat er juist nog meer van die gehandicaptenparkeerplaatsen bij moeten komen. Al dan niet ten koste van reguliere parkeerplaatsen. Als het onderzoek aantoont, dat er zaken moeten worden aangepast in het centrum om de bereikbaarheid te verbeteren, dan is hiervoor nog een potje met circa 80.000 euro beschikbaar.


Joep Derksen