Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

15 maart 2017

Tekort van 1,9 miljoen euro

HILLEGOM > De gemeente heeft nog maar vier jaar om te bedenken hoe ze een tekort van 1,9 miljoen euro per jaar moet opvangen. En veel keuze is er niet: of de inwoners gaan meer belasting betalen, of de gemeente gaat bezuinigen op voorzieningen of er wordt een nieuwe belasting ingevoerd. Het was geen vrolijk bericht, dat wethouder De Jong donderdag 9 maart liet weten aan de leden van de raadscommissie.

Hij beantwoordde een vraag van raadslid Evers (BBH), die aangaf dat de Tweede Kamer besloten heeft om vanaf 2021 de precariorechten te verbieden. Deze gemeentelijke belasting op kabels en leidingen levert 1,9 miljoen euro per jaar op; dat bedrag moet uiteindelijk door de inwoners betaald worden, want de kabelbedrijven berekenen de kosten aan de inwoners door. Door het afschaffen van die precario, zou dat in theorie in de portemonnee moeten schelen. Maar de praktijk wordt anders.

Het is al jaren bekend, dat de precariobelasting een tijdelijke belasting zou zijn. Toch hebben veel gemeenten deze inkomsten als 'structureel' op hun begroting gezet. Zo ook Hillegom. En dus zit het gemeentebestuur met een probleem: vanaf 2021 dreigt er een gat op de gemeentelijke begroting en dat moet gevuld worden.

Wethouder De Jong deed alvast een voorzetje, maar eenvoudig wordt het niet. Hij gaf als voorbeeld, wat er zou gebeuren, als de gemeente de OZB met 10% zou verhogen. Dat levert dan 350.000 euro aan extra inkomsten op. Dus met alleen het wijzigen van de OZB-tarieven, zou deze belasting met meer dan 50% omhoog moeten om het gemis van 1,9 miljoen euro op te vangen. Dat lijkt vooralsnog geen politieke keuze. De wethouder gaf eerlijk aan, dat hij ook geen oplossing weet. Suggesties verwelkomt hij van harte, al zal een voorstel voor tolheffing of kattenbelasting het waarschijnlijk niet gaan redden.

Op dit moment heeft de gemeente als inkomstenbronnen de rioolheffing, afvalstoffenheffing en de OZB. Mogelijk komt er in de toekomst een nieuwe belastingheffing bij; die van de 'ingezetenenbelasting'. De Jong: ,,Maar het is aan de raad om daarover te besluiten.'' Met de gemeenteraadsverkiezingen die volgend jaar worden gehouden, is het afwachten of de huidige raadsleden het aandurven om met een oplossing te komen. Of dat ze dit hete hangijzer overlaten aan hun politieke opvolgers.


Joep Derksen