Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 april 2017

Droomhuizen bouwen bijna zonder regels

LISSE > De eigenaren van de dure kavels in het bouwplan Don Bosco mogen daar hun droomhuizen bouwen. Door de huidige regels van de welstandscriteria worden ze echter teveel belemmerd om zo'n huis op te stellen. Daarom gaat de gemeenteraad akkoord met het aanpassen van die criteria, zo bleek donderdag 13 april tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur.

Voor het Don Bosco gebied (waar voorheen de gelijknamige basisschool stond) gelden maar drie eisen voor de toekomstige droomwoningen: 'De gebruikte materialen moeten van duurzame kwaliteit zijn. Het ontwerp, de gebruikte materialen en het kleurgebruik moeten niet excessief zijn. De vrijstaande woningen moeten harmoniëren met het karakter van het gebied en kunnen afhankelijk van hun ligging afwijken van de gebruikelijke massa, opbouw, vorm en uitwerking.'

Commissielid John de Bruin (Nieuw Lisse) vroeg zich af of deze nieuwe 'karige' regelgeving kan leiden tot onenigheid met de omwonenden. Zijn collega Jurgen Nuis (SGP/ChristenUnie) vond het ontbreken van duurzaamheidseisen 'een gemiste kans'. Maar commissielid Martijn Tibboel (VVD) vond: ,,Het is goed als je die mensen een beetje vrijheid geeft. Minder regels is positief.'' Fractievoorzitter Guus Mesman (PvdA/GroenLinks) concludeerde: ,,De welstandscriteria zijn heel erg vaag, maar er kan iets heel moois uit voorkomen.''

Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) stelde, dat deze drie regels juist zijn opgesteld, in het belang van de omwonenden. ,,De welstandscommissie zegt dat ze met deze criteria goed uit de voeten kunnen.'' Waar het gaat om duurzame woningbouw, wordt dit Don Bosco gebied inderdaad niet het voorbeeld voor de rest van Nederland. De wethouder gaf aan wel 'te kijken' naar duurzame bouwmogelijkheden in Geestwater en Dever-Zuid. De huizen op het Don Bosco terrein moeten worden onderheid. Volgens Ruigrok gebeurt dat 'trillingsarm'. Mocht er toch schade komen aan de bestaande huizen in de buurt, dan zijn de droomhuiseigenaren hier verplicht voor verzekerd.


Joep Derksen