Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

06 april 2017

Helpen bij hartaanval

LISSE > Met nog vijftig vrijwilligers er bij, kan een 'AED Burgerhulpverlening' opgezet worden in dit dorp. Bij dit systeem worden inwoners, die anderen kunnen reanimeren, na de melding van een hartaanval opgeroepen om direct naar de betreffende plek te gaan. Bij een hartaanval moet de reanimatie namelijk binnen zes minuten beginnen; anders is zware lichamelijke schade of de dood welhaast onvermijdelijk.


Ambulances kunnen er lang niet altijd binnen zes minuten zijn. Daarom is het systeem 'AED Burgerhulpverlening' bedacht. Via een app worden reanimeerders die in de buurt zijn van de plek waar de hartaanval plaats vindt, opgeroepen om er naar toe te gaan en alvast te beginnen met reanimeren. De plaatselijke EHBO-vereniging met 120 leden heeft dit omarmd. Maar het beste voor het systeem zou zijn, als er nog eens vijftig mensen zijn, die zich hier voor inzetten. Wethouder Adri de Roon (D66) laat weten, dat het voltallige college een cursus reanimatie gaat volgen. De komende maanden wordt onderzocht, of er genoeg AED's (Automatische Externe Defibrillatorer) in de openbare ruimte hangen. Als er meer bij geplaatst moeten worden, zodat deze bij een hartaanval gebruikt kunnen worden, wil de gemeente overwegen om de kosten hier voor te betalen.