Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 april 2017

Initiatief voor de effectiviteit van luchttransport voor Ecuadoriaanse bloemen

Luchttransport wordt in Ecuador het meest gebruikt voor de export van bloemen. Dat voldoet namelijk aan de specifieke eisen, waar het gaat om management en tijdsverloop.

Een groot deel van de bloementransport in Ecuador is vastgelegd, daarom is het uitermate belangrijk dat elke kweker in Ecuador leert om op de meest effectieve manier hun bloemen te verpakken.

Dit jaar zette de 'Qualisa working group' een initiatief op, onder leiding van Walter Berentzen. Hij heeft veel kennis van de verpakkings- en laadprocessen en hij ontdekte verbeteringsmogelijkheden op dit gebied. Expoflores, de Nationale Vereniging voor Bloemenproducenten en Exporteurs van Ecuador, ondersteunt zijn initiatieven en richt zich hierbij op twee belangrijke gebieden: verspreiding van goede verpakkingsmethodes, waar het gaat om de relatie tussen gewicht en volume, en het verminderen van de omvang van de dozen in de sector.

Zonder dit kader is het in de eerste plaats belangrijk om het concept van het luchttransport goed voor ogen te hebben, wanneer je de verzendingskosten berekend. De vrachtkosten zijn gerelateerd aan de ruimte die de vracht inneemt; niet zozeer het gewicht. Dit heet het 'volumetrische (of dimensionale) gewicht.

Wat is het dimensionale gewicht?

Het volumetrische gewicht van een verzending is een berekening die de compactheid van een verpakking reflecteert. Een minder compact product neemt minder ruimte in, vergeleken met het feitelijke gewicht. Wanneer je het volumetrische gewicht hebt berekend, vergelijk je dat met het feitelijke gewicht van de verzending om te bepalen wat hoger is. Het hoogste gewicht wordt gebruikt om de verzendingskosten te bepalen.

Voor heel grote verzendingen is een maximum verhouding van het feitelijke gewicht en volume bepaald. De gebruikte factor is 6.000 cm2 per kilogram. Wanneer de vracht groter is, dan wordt de vrachtberekening gedaan aan de hand van de omvang.

Waarom is het belangrijk om de vrachtkosten van bloemen te weten?

Het wordt geschat dat de transportkosten van Ecuadoriaanse bloemen naar hun bestemmingen ongeveer 270 miljoen Dollar bedragen. We realiseren ons dat de exportkoten van bloemen aanzienlijk zijn. De hoge kwaliteit van Ecuadoriaanse bloemen wordt wereldwijd erkend. Echter, onze vrachtkosten zijn minder concurrerend, vergeleken met Columbia; onze grootste concurrent in de regio.

Omdat we begrijpen dat de bloemenprijs na verzending aantrekkelijker wordt, wanneer we efficiënter verpakken en vervoeren, hebben we problemen geïdentificeerd die de vrachtefficiëncy, optimalisering van het gewichtvolumeniveau en/of op het niveau van de palletassemblage beïnvloeden.
Producenten pakken hun dozen vaak maximaal in. Het resultaat is een ronde doos, die niet goed gestapeld kan worden, omdat er ruimte tussen de dozen ontstaat. Een ander probleem is de onderbenutting van de dozen; dat betekent dat dozen niet volledig benut worden. Tot slot maakt de variatie aan doosafmetingen het moeilijk om de pallets op een compacte manier te plaatsen, met een optimaal gebruik van de ruimte.
Hoe kan de effectiviteit van de verpakking verbeterd worden?
We moeten goede verpakkingstoepassingen gebruiken, zoals:
  • De productie en export bij iedere kweker controleren
  • Effectiviteit in de bestellingen
  • Afmetingen en het volumetrische gewicht in elk van de dozen bepalen
  • De juiste verpakkingsafmeting gebruiken, aan de hand van het aantal stelen
  • Toepassing van de interne bindmethode; modellen ontwerpen om de bossen goed te ondersteunen en zo verpakkingsdeformatie te voorkomen
  • Verpakkingsafmetingen standaardiseren: een kleiner aantal verschillen qua omvang; geschikt gemaakt voor optimale plaatsing in vrachtplatforms voor luchttransport. Deze verpakkingsafmetingen moeten tegelijkertijd geschikt zijn voor de diversiteit van de productie op de verschillende kwekerijen.
Tot nu toe wordt dit initiatief toegepast op 90% van de kwekerijleden van Expoflores. Zij toonden veel interesse en zijn bereid om de noodzakelijke verbeteringen toe te passen, om zo de efficiëncy te bereiken voor het verpakken en laaden. Meer informatie is te zien op deze promotievideo: https://www.youtube.com/watch?v=lC56SwnWkJ8
Auteur: Maria Fernanda Chauca

Vertaald door: Joep Derksen