Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

25 april 2017

Twijfels over invoeren diftar

Nieuwkoop – In de gemeente Kaag en Braassem heeft de gemeenteraad het besluit al genomen om diftar (gedifferentieerd betalen) in te voeren. Vanaf 1 januari moeten de inwoners betalen voor iedere bak of zak afval, die ze langs de weg zetten of in ondergrondse containers dumpen. Maar wethouder Guus Elkhuizen liet donderdag 20 april weten, dat hij nog lang niet zover is om de raad voor te stellen ook diftar in Nieuwkoop in te voeren.

Een van de redenen hiervoor is, dat afvalverwerkingsbedrijf Cyclus heeft aangekondigd dat de tarieven voor de verwerking en scheiding van het afval omhoog gaan. Hierdoor is het volgens Elkhuizen voor de inwoners niet mogelijk om een klein zakcentje te verdienen, als ze volgend jaar hun afval goed gaan scheiden.


Volgens de wethouder hoeft diftar niet al volgend jaar ingevoerd te worden; in Nieuwkoop wordt 59% van het afval gescheiden. En er zijn ook andere manieren om het scheiden te stimuleren; welke dat zijn, dat gaat Elkhuizen de komende maanden uitzoeken. In de tussentijd blijft hij onderhandelen met Cyclus voor het afdwingen van lagere tarieven. Mogelijk komt er later dit jaar nog een informatiebijeenkomst voer de verschillende manieren om de inwoners te stimuleren het afval beter te scheiden.