Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

04 juni 2017

Woonmogelijkheden met licht verstandelijke beperking

KAAG EN BRAASSEM > Mensen met een licht verstandelijke beperking, die moeite hebben om zelfstandig te wonen, krijgen voortaan extra ondersteuning. De organisatie Tom in de buurt biedt hen een 'tijdelijk verblijf' aan en ontwikkelt alternatieven voor dit verblijf. De gemeente ondersteunt dit met een bedrag van 75.000 euro aan Rijkssubsidie. In Kaag en Braassem gaat het om ongeveer vijftien inwoners, die hier mee te maken (kunnen) krijgen en die nu een vorm van 'begeleiding in natura' ontvangen.

Deze inwoners met een licht verstandelijke beperking, wonen op dit moment nog bij familie, maar dat kan niet nog jaren voort blijven gaan. ,,Bijvoorbeeld omdat ze inwonen bij oudere ouders, die op enig moment weg kunnen vallen'', zo laat een ambtelijk verslag weten. ,,Deze groep LVB’ers is vaak al rond de veertig, maar heeft niet genoeg vaardigheden om op zichzelf te wonen. Ze zijn hierin leerbaar, maar hebben een langere periode specifieke ondersteuning nodig om zich de benodigde vaardigheden dusdanig eigen te maken dat ze met minimale ondersteuning daadwerkelijk zelfstandig kunnen wonen.'' Daarnaast zijn er jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking, die ook de behoefte hebben om het ouderlijk huis te verlaten, maar hier (veel) extra ondersteuning bij nodig hebben. Ook de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn laten Tom in de buurt deze taak uitvoeren, zodat de organisatie dit jaar alleen al in totaal 481.000 euro voor deze dienst krijgt.


Joep Derksen