Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Kantje boord voor project Veense Hout

ROELOFARENDSVEEN – Een groener dorp is mooi, maar dan moet er wel de garantie zijn, dat dit groen in de toekomst door voldoende vrijwilligers verzorgd wordt.

Door Joep Derksen

Enkele initiatiefnemers hebben het plan opgevat om 'in het centrum van Roelofarendsveen' een openbaar park te realiseren, dat maar liefst twee hectare groot moet zijn. De afgelopen maanden hebben ze overleg gehad met de gemeente voor hun plannen, maar het lijkt nog niet op te schieten. Zo staat er in een ambtelijk verslag onder meer, dat twee mogelijke locaties zijn afgekeurd. Dan gaat het om plekken in het Braassemerlandgebied, waar woningen moeten komen. Een voorstel om een perceel te gebruiken, dat in het sportpark ligt, vindt de gemeente ,,niet reëel, omdat dan de sportvelden moeten verhuizen''. Een vierde mogelijkheid, die door de initiatiefnemers is aangedragen, is in het tuindersgebied Geestweg/Floraweg. Maar daar ligt een glastuinbouwbestemming op; de kans is heel klein, dat de Provincie Zuid-Holland wil meewerken aan een ander initiatief.

Een alternatief van de gemeente, een plek vlakbij het Zuideinde, is door de projectgroep verworpen. Dat perceel zou te ver van het centrum van Roelofarendsveen af liggen. De enige plek, waar nu nog serieus naar gekeken wordt is een perceel van de gemeente naast Floraweg 8. De gemeente heeft de initiatiefnemers gevraagd om met een plan te komen, waarin staat hoe het project financieel gedekt kan worden. Maar dat plan is er nog altijd niet, zo staat in de ambtelijke stukken: ,,Tot op heden heeft de projectgroep geen inzicht verschaft in hoe zij financieel het park denkt te realiseren. Behalve dat de projectgroep wil, dat de gemeente hier in fors bijdraagt. Over het beheer en consequenties voor langere termijn is nog niet gesproken.''


Wethouder Yvonne Peters (VVD) geeft aan: ,,Als je het hebt over groen in je leefomgeving zegt iedereen dat het fijn zou zijn. Maar als je een parkachtige omgeving in je centrum wilt realiseren, zitten daar behoorlijke componenten aan. Het mag de gemeenschap niet te veel geld kosten. We proberen te helpen met het aandragen van mogelijk locaties, waar het kan, mag en misschien ook betaalbaar is. Dat is nog best wel lastig. De realisatie van het Veense Hout zou prachtig zijn, maar redden de vrijwilligers het om twee hectares te onderhouden en hoe lang houden ze het vol?'' Peters besluit: ,,Het is de gemeenteraad, die moet besluiten of ze met geld de Veense Hout verder willen helpen.''