Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

,,We willen geen afvalputje worden van Nieuwkoop''

Vrouwenakker – De inwoners van Vrouwenakker voelen zich het ondergeschoven kind van de gemeente Nieuwkoop. Waar het gaat om het ophalen van de 50.000 euro aan OZB-inkomsten, zijn alle huizen en de openbare ruimte prima in kaart gebracht. Maar als het gaat om goede voorzieningen hangt Vrouwenakker aan de achterste tiet. Drie bestuurders van de Dorpsraad Vrouwenakker trekken luid aan de bel, want ze vrezen voor de toekomst van hun dorp.

Rien van Kessel, Pieter Wijfjes (algemeen bestuurslid) en Hans Meijer (secretaris) zitten op het enige bankje, dat het dorp met honderd huizen en driehonderd inwoners rijk is. ,,Dit is een tweedehands bankje, dat oorspronkelijk op een pleintje in het dorp stond. En dat kregen wij nu als zitplaatsje bij de Vrouwenakkerbrug. Zo voelen wij ons dus ook: tweederangs. Laat het college zich meer focussen op de kleine kernen'', aldus Van Kessel.

Het steekt de inwoners dat ze wel een halve ton aan huisbelasting mogen afdragen, maar dat hier niets voor terug lijkt te komen. ,,We hebben dit bankje en het gras wordt twee keer per jaar gemaaid'', zo stellen de bestuursleden. ,,We willen niet de zwarte piet richting de gemeente sturen, maar wel een signaal afgeven.'' Het dorp zit al meer dan een decennium te wachten, totdat op vier hectare aan gemeentelijke bouwgrond eindelijk huizen komen te staan. Maar het enige, dat op dat grondgebied opkomt, is welig tierend onkruid. ,,Dat land ligt te verpauperen als oud vuil.''

Aan de andere kant is Vrouwenakker wel in het vizier van het gemeentebestuur, waar het gaat om andere ontwikkelingen, die de toekomst van het dorp enorm kunnen veranderen. Eerst waren er plannen voor de realisatie van grootschalige glastuinbouw en daarna zouden Oost-Europese werknemers hier massaal gevestigd worden, informeren de bestuursleden. Ze vrezen: ,,De gemeente heeft hier vier hectare aan grond in haar bezit. Dit soort huisvesting willen ze toch liever aan de rand van de gemeente realiseren. Dan heb je maar 300 klagende inwoners en geen 6.000. Maar wij willen niet het afvalputje van de gemeente zijn!

En met angst en beven wachten de bestuursleden af, wanneer de eerste politicus Vrouwenakker zal noemen als plek om windmolens te plaatsen. Het is geen vraag of dat gebeurt, maar wanneer, zo vermoeden ze: ,,Als randgemeente zijn we een buitenbeentje. Loos niet al dit soort zaken naar Vrouwenakker, net zoals Kaag en Braassem doet, waar het gaat om het verplaatsen van een varkensboer naar de rand van de gemeente Nieuwkoop.'' Meijer verzucht: ,,We hebben hier helemaal niets: geen dorpshuis en geen speelterrein.'' Zelfs een AED-apparaat hangt er nog niet in het dorp. Het is dan ook niet aan te raden om in Vrouwenakker een hartaanval te krijgen.


Wijfjes besluit: ,,Laat de gemeente eens een jaartje wachten met alleen maar leuke dingetjes realiseren in de grote kernen en doe dat voor de verandering eens in Vrouwenakker.'' Van Kessel vult aan: ,,We willen de verpaupering tegengaan. Nu is Vrouwenakker absoluut geen fraai plaatje, als je over de brug komt. Houd de poort van het Groene Hart zo mooi mogelijk.''