Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 augustus 2017

Gemeente op zijspoor gezet met kansenonderzoek

KAAG EN BRAASSEM – De resultaten van het kansenonderzoek naar de Drechtdoorsteek worden waarschijnlijk in november bekend gemaakt. Dat laat een gemeentelijk woordvoerder desgevraagd weten.

De gemeenteraad van Kaag en Braassem heeft besloten, om niet mee te betalen aan dit onderzoek, dat wel wordt uitgevoerd door de gemeenten Aalsmeer, Nieuwkoop en Uithoorn. Dat heeft nu gevolgen voor de rol van het gemeentebestuur van Kaag en Braassem. Deze gemeente maakt voortaan geen deel meer uit van het 'kern-bestuurlijk overleg', maar mag als 'agenda-lid' nog wel bij de verschillende besprekingen aanschuiven. Is Kaag en Braassem hiermee op een zijspoor gezet? Burgemeester Marina van der Velde beaamt dit, maar verwoordt het anders: ,,We zijn kritisch volger geworden.''

Het kansenonderzoek zelf gaat gewoon door: dat kan de gemeenteraad niet tegenhouden. Aalsmeer, Nieuwkoop en Uithoorn gaan onderzoeken welke Drechtdoorsteekvariant het beste zal zijn: de doorsteek door de Vriesekoopsepolder bij Leimuiden of een doorsteek door de Zuider-Legmeerpolder, op het grondgebied van de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn.

Van der Velde lijkt zich over de uitkomsten geen illusies te maken: ,,De doorsteek door de Zuider-Legmeerpolder is de langste variant en dus ook de duurste. Vooraf gezien aan het onderzoek zou je de conclusie kunnen verbinden, dat deze doorsteekvariant dus het minst kansrijk is. Je hebt altijd de neiging om de goedkoopste variant te kiezen.'' Mocht de uitkomst van het kansenonderzoek zijn, dat inderdaad de Vriesekoopsepolder de 'beste' plek is voor de doorsteek, dan wil dat niet zeggen dat die doorsteek er ook daadwerkelijk komt. De gemeente Kaag en Braassem moet daar zelf toestemming voor geven.


Toch zou de Provincie Zuid-Holland de gemeente Kaag en Braassem kunnen overrulen, maar Van der Velde verwacht niet, dat dit gaat gebeuren. ,,De provincie doet ook mee in het onderzoek, maar wij gaan over onze bestemmingsplannen. Het zou heel raar zijn als de provincie daar een aanwijzing voor zou geven. Ik schat die kans klein in.''