Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 oktober 2017

Meer geld voor Tom in de buurt

KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders geeft meer geld aan Tom in de buurt. Dit jaar gaat het om 18.750 euro en volgend jaar kan de organisatie rekenen op nog eens 74.000 euro. Burgemeester Marina van der Velde licht toe, waarom dit is.

Tom in de buurt biedt sinds 2015 begeleiding aan inwoners uit onze gemeente. Voor dat jaar was berekend hoeveel mensen gebruik zouden maken van Tom in de Buurt; 52. Op dat aantal was ook de hoogte van de uitkering van de rijksoverheid gebaseerd. Maar in minder dan twee jaar steeg het aantal cliënten van Tom in de Buurt naar maar liefst 149; bijna een verdriedubbeling dus. In een ambtelijk rapport valt te lezen: ,,Zowel de omvang van de doelgroep als de aard van de hulpverlening zijn anders dan verwacht bij aanvang van het contract. Het aantal cliënten is verdubbeld, de problematiek doorgaans zwaar.''

De stijging van het aantal cliënten heeft deels te maken met de komst van de statushouders. Van der Velde: ,,Statushouders hebben extra ondersteuning nodig. We hadden gedacht, dat meer mensen groepsgewijs geholpen kunnen worden, maar dat blijkt niet het geval te zijn.'' De gemeente krijgt overigens wel extra geld van de rijksoverheid voor de ondersteuning van de statushouders.


Maar Tom in de buurt heeft het niet gemakkelijk. De wens om mensen goedkopere 'collectieve' hulp te geven, komt maar deels uit. En ook zijn veel van de cliënten niet in staat om als tegenprestatie vrijwilligerswerk te doen. Moet de conclusie dan niet zijn, dat deze hele manier van werken mislukt is? De burgemeester stelt direct en onomwonden: ,,Nee, dat beslist niet. Het werk wat Tom doet, doen ze goed, met passie en gericht op de mensen die er zijn. Een vrij groot deel van de statushouders heeft individuele begeleiding nodig, vanwege de dingen die ze hebben meegemaakt. Ook zijn er meer demente bejaarden, dan was gedacht. Het is constant zoeken naar de vormgeving om te kijken hoe het beter kan.