Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 februari 2018

Officiële cijfers: veel minder restafval


[KAAG EN BRAASSEM] De inwoners zijn veel meer afval gaan scheiden. De dreiging om volgend jaar meer geld te moeten betalen voor het aanbieden van het restafval, lijkt dus goed uit te pakken. Ook kan nu meer afval gerecycled worden, zodat er nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Wethouder Yvonne Peters maakte vorige week de resultaten over de maand januari bekend. In januari 2017 boden de inwoners 566.000 kilogram aan restafval aan. Vorige maand was dit nog maar 244.000 kilogram: een daling van maar liefst 57%. Waar het gaat om herbruikbaar afval, zijn er opmerkelijke stijgingen. Januari van dit jaar boden de inwoners 236.000 kilogram aan gft (groente, fruit- en tuinafval) aan; een stijging van 64% ten opzichte van het jaar er voor.

Het aangeboden glas steeg met 33% tot een totaal van 68.000 kilogram. De pmd-zakken (plastic, metaal, drankenkartons) zorgden voor een stijging van 100% van dit herbruikbare materiaal. Vorig jaar januari werd er nog 29.000 kilogram aan pmd aangeboden en de eerste maand van dit jaar bleek het 58.000 kilogram te zijn.

Wel blijft er een vraag, waar het gaat om de officieel bekend geworden cijfers. Als je alle afvalstromen bij elkaar optelt, zorgden de inwoners voor 790.000 kilogram aan afval in januari 2017. Vorige maand was dit totaal aantal kilo's aan restafval gedaald tot 606.000 kilogram. Waar zijn dan die 184.000 kilogrammen gebleven?! Een woordvoerder van Cyclus licht toe, dat zij alleen het afval bijhouden, dat bij hen terecht komt. Het afval, dat naar de gemeentewerf wordt gebracht, valt hier niet onder.