Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 maart 2018

Column


Deceptie

OEGSTGEEST – Iedere gemeente krijgt het bestuur, dat zij verdient. Maar wat hebben de inwoners van Oegstgeest dan allemaal misdaan, dat zij dit gemeentebestuur hebben gekregen?

Amper twee weken geleden nog maar nam de voltallige gemeenteraad een motie aan; 'Kappen met kappen'. Wat stond er in die motie?: Er mogen geen bomen meer gekapt worden, totdat het gemeentebestuur een 'bomenbeleidsplan' heeft opgesteld. En ook moet eerst maar eens duidelijk worden, hoeveel het de gemeente kost, als huidige kapplannen niet doorgaan. Die motie werd donderdag 22 februari aangenomen en van kracht. Maar onder verantwoordelijkheid van wethouder Jos Roeffen gierden de elektrische zagen de volgende dag al naar volle lust en viel de ene na de andere boom aan het Meijerspad ten prooi aan de mannen met de stalen tanden.

De politici van PrO, Lokaal, CDA en D66 zagen hun kans schoon in deze verkiezingstijd. Ze riepen er schande van, dat wethouder Jos Roeffen dit kapbeleid toch doorzette. ,,Als er nog een gemeenteraadsvergadering zou zijn, dan zouden we zeker een motie van wantrouwen indienen'', riep raadslid Ria Pasterkamp van oppositiepartij PrO nog. Nou mogen politieke partijen altijd een extra vergadering organiseren, maar dit keer werd die extra vergadering juist geregeld door het college van burgemeester en wethouders. En het werd geen raadsvergadering, maar een commissievergadering; waar raadsleden geen besluiten mogen nemen.

Het onderwerp van die extra vergadering was, om te kijken of er toch nog onder bepaalde omstandigheden afgeweken kan worden van die 'kappen met kappen' motie. En uiteraard had Jos Roeffen voor de zoveelste keer weer zijn excuses aangeboden voor de slechte communicatie en dat het allemaal zo vervelend was gelopen. Iedereen met een beetje realiteitsbesef, prikt genadeloos door deze tactiek heen. De raad had zelf het heft in eigen handen moeten nemen. En niet in eerste instantie praten over een andere uitvoering van de motie, maar over de vraag of verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen terecht de motie 'kappen met kappen' genegeerd had. En of deze politieke doodzonde bestraft moet worden met een motie van wantrouwen.

Maar nee, na tien insprekers, waaronder enkele inwoners die erg gecharmeerd bleken van een ingelast overlegje met Roeffen, bleven de raadsleden hangen in de vraag of er toch niet ergens dan maar gekapt mag worden. Zonder dat hierover een besluit genomen kon worden, want het was immers geen raadsvergadering. D66 stelde nog voor om een raadsvergadering in te plannen, maar dat kreeg geen enkele steun van coalitiepartijen Hart voor Oegstgeest, CDA en VVD. Waren ze bang, dat er kort voor de verkiezingen alsnog een wethouder moet opstappen en dat dit hun stemmen gaat kosten. Zeer teleurstellend was ook, dat PrO tegenstander bleek van een ingelaste raadsvergadering. En wie verwoordde dat 'Njet'? Juist: Ria Pasterkamp.

Oh, maar beste columnlezer, ga vooral stemmen op woensdag 21 maart!