Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 april 2018

Erepenningen en afscheidstranen


[KAAG EN BRAASSEM] Vier lange jaren lang heb je jezelf met hart en ziel ingezet voor een betere gemeente. Waarna de kiezers bepalen, dat jij niet meer in de gemeenteraad terug mag komen. Politiek is soms keihard. Op woensdag 28 maart vond de allerlaatste raadsvergadering plaats van de mensen die tussen 2014 en 2018 de gemeentelijke scepter zwaaiden. Enkele raadsleden waren blij, dat hun taak er op zat, maar er werden ook tranen geplengd.

Burgemeester Marina van der Velde somde enkele onderwerpen op, waarover de raadsleden belangrijke besluiten hebben genomen. ,,Kernen in hun kracht, de maatschappelijke agenda, het dorpslab en de MRSV (Maatschappelijk Ruimtelijke Structuurvisie). Ook mocht Hoogmade haar nieuwe brede school verwelkomen en wordt er in het centrum van Leimuiden gewerkt aan een nieuw dorpshart. Overigens kunnen de nieuwe raadsleden hun hart ophalen, want voor hen liggen nog vele uitdagingen te wachten. De precariobelasting wordt afgeschaft en dat gaat de gemeente ruim 4 miljoen euro per jaar aan inkomsten schelen. Ook moeten er ingrijpende beslissingen genomen worden over de energietransitie (waar komen windmolens en zonnepanelenvelden) en de verbetering van participatie van de inwoners.

Maar dat is allemaal nog toekomstmuziek. Deze avond stond in het teken van afscheid nemen en voor elk van de negen scheidende raadsleden, die de komende jaren niet meer mogen aanschuiven bij de politieke besprekingen, had de burgemeester een vriendelijk woord.

Van de politieke partij PRO verdwijnen drie raadsleden; alle drie vrouw: oud-fractievoorzitter Ilse van der Poel, Ingrid Straathof en Thea Wesselman. Bij SVKB komt Christian Malin niet meer terug. Malin liet overigens de afscheidsraad aan zich voorbij gaan. De burgemeester nam niet de moeite om afscheidswoorden aan hem te richten: ,,De tekst wordt hem toegestuurd.'' Van het CDA vertrok raadsnestor Cees de Lange, die al sinds 1991 raadslid was. Duurzaamheid was een van zijn stokpaardjes. Hij werd verrast met de gemeentelijke Erepenning.

Voor D66 komen oud-fractievoorzitter Esther Loos en Gino Wesselman niet meer terug. Loos wilde ook geen raadslid meer worden, maar Wesselman had zichtbaar moeite met zijn gedwongen vertrek. Hij stond tweede op de verkiezingslijst, maar werd gepasseerd door D66-kandidaten die meer voorkeurstemmen hadden gekregen. Loos dankte Wesselman extra hartelijk voor alles wat hij gedaan had. Hij was de mastermind van onze fractie. Hij zorgde voor de Regenboogvlag bij het gemeentehuis, het SMART denken en meer groen in de wijken.''

Bij de VVD verdwijnt Alwin Koek. Hij kreeg lof toegezwaaid omdat hij voor de VVD in de raad wilde zitten, toen er volop onrust binnen die partij was. De burgemeester: ,,Voor jou is het tijd voor andere zaken en dat zul je wel fijn vinden, denk ik.'' Ook oud-gediende Ton van Velzen zette vorige week zijn laatste stappen als bestuurder in het gemeentehuis. Van Velzen zit al sinds 1994 in de politiek en was ook nog jarenlang wethouder. Twee jaar geleden stapte hij uit de VVD om als 'Liberaal Kaag en Braassem' verder te gaan. Voor al zijn diensten kreeg ook Van Velzen de Erepenning uitgereikt.