Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

02 juli 2018

Plannen voor gemeentelijk energiebedrijf


Nieuwkoop – Het oprichten van een gemeentelijk energiebedrijf, dat in de toekomst alle huizen en bedrijven in Nieuwkoop gasloos gaat verwarmen. Dit plan lanceerde VVD-fractieassistent Aat van Putten afgelopen week.

Binnenkort neemt de gemeente een besluit om het nog te realiseren bedrijventerrein Schoterhoek II van haar warmte afhankelijk te laten zijn door de nabijgelegen afvalwaterzuiveringsinstallatie. Dat warme water moet via 'warmte-koude opvangsystemen' bij ieder bedrijf opgevangen worden. De eerste vijf jaar wordt het afvalwater nog gratis ter beschikking gesteld, maar na die tijd zouden daar zomaar kosten voor in rekening kunnen worden gebracht.

En waarom zou die winst niet naar de gemeente kunnen gaan, zo oordeelde Van Putten. ,,Als gemeente investeren we en nemen we risico; dan mogen we er een verdienmodel van maken en onze winst pakken. Creëer dus een gemeentelijk energiebedrijf.'' Verschillende partijen, waaronder SBN en SGP/ChristenUnie, zagen dit voorstel wel zitten. Over een paar weken wil de politiek een voorstel opstellen om een onderzoek uit te voeren naar de komst van zo'n gemeentelijk energiebedrijf.