Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 juli 2018

Raadsgriffier aan de knopjes


[KAAG EN BRAASSEM] Het onverwacht dreigende 'Njet' van PRO en SVKB tegen de aanschaf van een card reader systeem voor de gemeenteraadsvergaderingen, heeft geleid tot een email van burgemeester Marina van der Velde richting de raadsleden.

Al maandenlang is het gemeentebestuur bezig met de voorbereidingen voor de aanschaf van dit systeem. Dan hoeft namelijk niet meer iedere vergadering een man vanuit Alphen naar Roelofarendsveen te komen, om daar op een knopje te drukken iedere keer als iemand aan het woord is. In het presidium – een besloten vergadering, waar zowel de fractievoorzitters als de collegeleden aanwezig zijn – was al meerdere keren aangegeven, dat alle partijen in zouden stemmen met de komst van het card reader systeem.

Maar als een duveltje uit een doosje kondigden SVKB en PRO vorige week aan, dit toch niet te willen. Tegen alle uitspraken en afspraken in, die tijdens de presidiumvergaderingen zijn gemaakt. In haar email laat de burgemeester op duidelijke wijze weten, dat er 'concensus over deze aanschaf' was. De boodschap is duidelijk: afspraak is afspraak.

Fractievoorzitter Nick van Egmond (D66) is helemaal niet zo'n voorstander van het card reader systeem, maar hij zal maandag 9 juli toch vóór stemmen. ,,Ik heb hier 'ja' tegen gezegd in het presidium en ik houd me aan de afspraken. Andere partijen doen dit niet en daar gaan we het nog over hebben in het presidium.'' Maar raadslid Gino Wesselman (D66) voelt zich niet gebonden aan dit soort afspraken. ,,De gemeenteraad besluit. Ik ga tegen het card reader systeem stemmen.''

SVKB lijkt bij haar standpunt te blijven. Fractievoorzitter Ger van Emmerik stelde, dat het helemaal niet nodig is, dat er een persoon ingehuurd moet worden om op de knopjes te drukken. ,,Iemand binnen het gemeentehuis kan dat ook doen.'' De VVD-leden blijven voorstander van de komst van het card reader systeem. Maar ook zij zijn van mening, dat de raadsgriffier best zelf de knopjes in kan drukken om de namen bij de sprekers te laten verschijnen, mocht het card reader systeem alsnog niet ingevoerd worden.

Inmiddels lijkt gemeenteraadslid Karin van der Kaaden (CDA) haar buik helemaal vol te hebben van de tegenstanders tegen de komst van het card reader systeem. Met name de opmerking van fractievoorzitter Ruud van der Star (PRO), dat de aanschaf van dit systeem voor hem geen prioriteit heeft, is bij haar in het verkeerde keelgat geschoten. Zij verwees naar de voorbereidingen, die nu genomen wordt om nieuwe stoelen aan te schaffen voor de raadsleden. ,,Als Ruud van der Star dit card reader systeem geen prioriteit vindt, hoeven ze van mij ook geen andere stoelen neer te zetten. Het nieuwe systeem kost 1.600 euro; daar kun je die stoelen niet voor aanschaffen!''