Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2018

Compensatievilla voor boer


[OUD ADE] Een boer voldoet niet aan de eisen van de ruimte voor ruimte regeling, maar mag van het gemeentebestuur toch een 'compensatiewoning' bouwen op het perceel Zuidzijderweg 12.

De 'ruimte voor ruimte regeling' houdt in, dat je oude glazen kassen weghaalt, zodat er ruimte ontstaat voor een nieuwe woning. Maar daar zijn wel minimum aantallen aan gesteld. Deze agrariër heeft aan de gemeente laten weten, dat hij 4.000 m2 aan kassen en 0,3 hectare aan sierteelt kan verwijderen. Maar daarmee voldoet hij niet aan de normen.

Een ambtelijk advies laat echter weten, dat de boer 'nagenoeg voldoet aan de kaders van deze regeling' en 'dus' recht heeft op een compensatiewoning. Is dat wel eerlijk? Anders moeten inwoners altijd aan alle eisen voldoen en wanneer iemand een pand een paar centimeter te hoog bouwt, leidt dat soms tot gedwongen afbraak. Waarom toont de gemeente bij deze boer opeens zo'n grote soepelheid? Wethouder Inge van der Meer reageert: ,,Hij had van alles en nog wat bij elkaar geschraapt en was er bijna. Wij vinden het belang van het inleveren van deze gronden prefaleren boven het afwijzen van de aanvraag omdat er net niet genoeg is. Dat mag volgens de regels, denk ik. Dit is meer een onderhandelingsresultaat dan het vastleggen van regels. Hier schaad je omwonenden niet mee.'' De compensatievilla wordt aan het water gebouwd; bij een uitloper van de Does.