Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 augustus 2018

DOR voor opkopers


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeente werkt mee aan een 'Digitaal Opkopers Register' (DOR). Inkopers, die een bedrag betalen voor aangeboden goederen, moeten die spullen aanmelden bij het DOR. Dan kan de politie bekijken of hier sprake is van gestolen artikelen. Alle opkopers, met uitzondering van opkopers van tweedehands Nederlands gekentekende voertuigen en gekentekende tweewielers, zijn voortaan verplicht om te werken met het DOR.

Dankzij dit register kunnen gestolen goederen door woninginbraken, overvallen, straatroof en winkeldiefstallen eerder achterhaald worden. Omdat het DOR is gekoppeld aan de website stopheling.nl, zijn er al duizenden spullen bij de rechtmatige eigenaar teruggekomen. Vorig jaar werden 7.205 helinggevallen opgespoord via de DOR en in het eerste kwartaal van 2018 waren dat er al 1.776. Opkopers, die zich bij het DOR registreren, lopen niet het gevaar dat zij aansprakelijk worden gesteld voor helingpraktijken. Ook lopen zij weinig tot geen financieel risico, omdat het door hun betaalde bedrag wordt teruggehaald op de verkoper. De opkoper kan hiervoor gebruik maken van de zogeheten 'SODA-regeling'. De gemeente is van plan om extra controles uit te voeren bij opkopers die niet willen meewerken aan het DOR.