Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 augustus 2018

Column


Puffen

Het is zomervakantie en dat betekent ook, dat dit het einde is van een roerig politiek jaar. Een jaar ook, waarin de gemeenteraadsverkiezingen hebben plaatsgevonden, wethouders het veld hebben geruimd en nieuwe wethouders hun plaatsen hebben ingenomen.

Waar hadden we het een jaar geleden over? (Nieuw)bouwplannen voor De Tweesprong, een ander inzamelingssysteem voor het afval, de komst van allerlei vakantiewoningen en het plaatsen van bloembakken. De Alkeburcht blijft voorlopig behouden voor culturele voorstellingen en het ziet er naar uit, dat er een of twee zorghuizen komen voor mensen, die lijden aan dementie of alzheimer.

Ik heb zo'n vermoeden, dat alle gemeenteraadsleden ook wel toe zijn aan vakantie, waarde columnlezer. Zeker als je fractievoorzitter van een partij bent; dan moet je niet alleen allerlei dossiers in de gaten houden, ook ben je bezig om alle kikkertjes in de kruiwagen te houden en moet je als kers op de taart nog een veelvoud aan vergaderingen aflopen. En dat nog bovenop de wekelijkse bijeenkomsten van fractievergaderingen, beeldvormende bijeenkomsten, oordeelvormende vergaderingen en besluitvormende raadsvergaderingen.

De komende zes weken is er een 'vergadergat', tenminste voor de raadsleden. Het politieke en bestuurlijke werk gaat echter gewoon door. Er is altijd wel minimaal één vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders in het gemeentehuis aanwezig. En ook de ambtenaren werken gestaag door aan het uitwerken van allerlei plannen en initiatieven. Ik wens alle raadsleden een fijne en rustgevende vakantie, maar hoop wel, dat ze eind augustus dermate uitgerust zijn, dat ze met dubbele frisheid er weer tegen aan gaan.

En ongetwijfeld wordt er later dit jaar weer geboomd over vakantiewoningen, afvalinzameling, zorghuizen en bloembakken. Maar dat is ook de charme van de lokale politiek. Het gaat ergens over en toch gaat het regelmatig nergens over. Maar het zijn de 21 vrouwen en mannen, die een deel van hun tijd er in steken om al die bijeenkomsten met elkaar te overleggen en tot besluiten te komen. Met deze gedachte; denkt u ook even aan mijn gewaardeerde collega-journalisten, die ook al die vergaderingen aflopen en urenlang moeten luisteren naar wat de verschillende politici over allerlei onderwerpen te zeggen hebben? Om er vervolgens voor te zorgen, dat u het daarna in de krant kunt lezen. Weet u; die vakantie komt ook voor de journalisten geen moment te vroeg!