Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

10 september 2018

Column


Regels

De patiënt is overleden, maar de regels zijn goed gevolgd. Dus zijn we uitstekend bezig! Hier moest ik aan denken, toen ik sprak met wethouder Yvonne Peters, waarde columnlezer. Enkele jaren gelden riep ze de inwoners op om hun restafval als buren gezamenlijk in één container te doen. Zo hoef je de eigen container veel minder vaak langs de kant van de weg te zetten en spaar je jezelf geld uit. Maar nu mensen dat massaal blijken te doen, worden er gele kaarten uitgereikt, wanneer de klep van zo'n container niet meer dicht kan. Binnenkort krijgen de inwoners de eerste rode kaarten in hun bezit. De sociale media ontploffen haast over deze vorm van bedilzucht, maar Peters verdedigt het door haar ingezette beleid met hand en tand.

Zo stelde ze over de afvalophaalproblematieken: ,,Eigenlijk gaat het redelijk goed. Er zijn heel veel inwoners, die hun afval beter scheiden. Het grootste deel van de inwoners begrijpt het systeem en dat we met het milieu bezig zijn. Natuurlijk zijn er ook inwoners aan wie we het niet goed genoeg hebben uitgelegd of die het niet goed genoeg begrijpen.'' Pardon? Bedoelt de wethouder, dat mensen die kritiek hebben op de huidige gang van zaken dom zijn? ,,Ik ga geen waardeoordeel over inwoners uitgeven, of dat het de buren zijn die er voor zorgen dat de bakken niet meer dicht kunnen. Ik constateer, dat er een klein percentage is, waar het deksel openstaat en dat is niet de bedoeling van het systeem. Ook in verband met ongedierte; het deksel moet dicht kunnen. Mensen mogen het afval samen in één container doen, maar wel binnen de maat van de bak. En in overleg met elkaar.''

Volgens de wethouder is er ,,een klein percentage van de inwoners, dat probeert de randen van het systeem op te zoeken. Mensen die zakjes McDonalds uit het raam van hun auto gooien, bereik je niet. Moet ik daar het systeem voor veranderen? Het systeem is niet slecht; dat draagt bij aan het verbeteren van het milieu.'' Peters heeft gelijk, dat er inwoners zijn, die alerter kunnen worden op de dagen wanneer ze hun plastic afval langs de kant van de weg kunnen zetten. En inderdaad moet je gewoon even met je buren overleggen, als je vuilnisbakken wilt delen.

Maar de gemeente schiet haarzelf in de voet, waar het gaat om het gele en rode kaartensysteem. Vanaf volgende week worden vuilniszakken die uitsteken boven de rand namelijk teruggestopt in de container, nadat die ontdaan is van het overige afval. Wat denkt u, dat er dan gaat gebeuren? De verontwaardigde inwoner baalt als een stekker, dat die bak niet volledig geleegd is en menig mens zal er voor kiezen om die vuilniszak stiekem in een bak van de buren te dumpen. Dat zal niet zorgen voor 'goed nabuurschap', zullen we maar zeggen.

Nog even, en we gaan naar een systeem waarbij de gemeente slotjes moet gaan uitdelen, zodat iedereen zijn of haar container kan afsluiten. Waarna de vuilnisophalers die sloten een voor een met een universele sleutel moeten openen, voordat de bak geleegd kan worden. Zullen we als gemeente en inwoners weer normaal gaan doen? Laten wij de bakken niet overvol gooien, maar laat Cyclus (als uitvoerder voor de gemeente) niet gaan piepen als er eens een keer een vuilnisbak iets te vol zit.