Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2018

Lichten op groen voor IKL


[KAAG EN BRAASSEM] De gemeenteraadsleden kozen er maandag 27 augustus voor, om in het schoolgebouw van De Schakel te vergaderen. Een van de onderwerpen, die aan de orde kwam, was de vraag of de gemeente 4,5 miljoen euro uitgeeft voor een nieuw Integraal Kindcentrum in Leimuiden (IKL).

Het was opvallend, dat de raadsleden voor de discussie hierover een plek kozen, die onderwerp was van diezelfde discussie. Als het IKL er namelijk komt, verdwijnt De Schakel. De besturen van de verschillende scholen en belanghebbenden van kinderopvang en De Wijde Venen zijn allemaal voorstander van de komst van een fonkelnieuw schoolgebouw. Normaliter vergadert een gemeenteraad in het gemeentehuis, als neutrale locatie om zo zonder last en ruggespraak besluiten te kunnen nemen. Maar nu werden de politici omringd door voorstanders van het uitgeven van 4,5 miljoen euro voor een IKL.

Maar eigenlijk hebben de raadsleden al niets meer te kiezen, zo bleek tijdens de bijeenkomst. De oude gebouwen van drie basisscholen moeten toch vervangen worden en inmiddels zijn de onderhandelingen over het IKL al in een zo ver gevorderd stadium, dat er niet eens meer aanpassingen gedaan kunnen worden op de plannen.

Wethouder Floris Schoonderwoerd liet aan duidelijkheid niets te wensen over, waar het ging om de vraag of de raadsleden nog wensen konden laten uitkomen om de bouw wat goedkoper uit te laten vallen: ,,De raad kan niet meer kiezen. Alle partijen zijn samen gekomen met een plan, waarbij we aan de voorkant hebben gezegd; dit is het bedrag waar u het mee moet doen. Dit is het resultaat van een heel mooi interactief proces.''

Als het IKL er eenmaal staat, is er de hoop dat zoveel mogelijk ouders hun kinderen lopend of fietsend naar school brengen. Wel komt er een 'kiss en ride' plek voor de ingang van het gebouw, waar automobilisten hun kroost kunnen droppen, nadat ze hen een kusje hebben gegeven. Voor het verbeteren en fietsvriendelijker maken van de omliggende wegen, heeft de gemeente 800.000 euro gereserveerd. Schoonderwoerd kon niet garanderen, dat de 4,5 miljoen euro voor de bouw van het IKL ook het maximumbedrag zal zijn. Dat hangt volgens hem af van wat de marktpartijen er voor vragen. ,,We hebben een ontwerp, dat we laten afprijzen. Ik steek mijn hand niet in het vuur over de prijs. Ik wil thuis een badkamertje laten betegelen en dat doen we volgend jaar maar.''