Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

03 september 2018

Strijd voor behoud boezemlinten


[KAAG EN BRAASSEM] De omwonenden van de Herenweg 14b strijden voor het behoud van de boezemlinten in het open landschap. In maart stemde de gemeenteraad nog tegen de komst van een vakantiewoning op die plek. Maar nu staat dit te bouwen huis al weer op de politieke agenda. De omwonenden wijzen de raadsleden er op, dat het buitengebied van Rijnsaterwoude volgebouwd kan worden, als de politiek instemt met de komst van een recreatiewoning op Herenweg 14b. Dit onderwerp werd besproken tijdens de vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening, die maandag 27 augustus plaatsvond.

Namens de omwonenden stelt Claire Rijkelijkhuizen: ,,Het is een principiële vraag of je als gemeente wilt dat in boezemlinten wordt gebouwd. Het antwoord op deze vraag heeft namelijk vérstrekkende gevolgen voor hoe onze gemeente er in de toekomst uit zal zien. Wij vinden daarom dat de beantwoording van die vraag niet afhankelijk hoort te zijn van ad hoc beslissingen op bouwaanvragen in deze linten. Dit is een principiële beleidsvraag die vraagt om een weloverwogen politieke keuze. Pas als deze principiële vraag is gesteld en de politiek zich hierover een visie heeft gevormd, kan een weloverwogen beslissing over het ontwerpplan Herenweg 14B worden genomen. Met andere woorden: Als u voor het ontwerpplan stemt, zegt u daarmee dat u voor het dichtbouwen van boezemlinten in open landschap bent.''

Merieke van Schaik vulde aan: ,,We bespreken hier vanavond of de gemeente Kaag en Braasem, en de partijen in de gemeenteraad, het startsein willen geven voor het opengooien van het buitengebied voor woningbouw. Net als een beetje zwanger, bestaat ook een beetje buitengebied niet. Alle perceeltjes individueel op hun merites beoordelen leidt tot willekeur en ondoorzichtigheid voor de inwoner. Als er wordt ingestemd met de wijziging van het bestemmingsplan voor dit perceel, is deze visie dus dat het buitengebied opengegooid mag worden voor woningbouw.

De raadsleden hebben voldoende argumenten gehoord om hun besluit over de komst van een recreatiewoning opnieuw vast te stellen.