Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 augustus 2018

Column

Schappelijk

Het volgende was dinsdag 14 augustus te lezen op de website van de Telegraaf: ,,De uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) in Nederland is in het tweede kwartaal van dit jaar met 3,8 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Voornaamste oorzaak van de daling is het relatief zachte weer. Doordat minder gas nodig was voor verwarming, lag de CO2-uitstoot van huishoudens 6 procent lager dan in het tweede kwartaal van 2017.'' Kortom: de opwarming van de aarde zorgt dus voor een lagere CO2-uitstoot.

Ondertussen blijkt Schiphol wel weer bij te dragen aan de CO2-uitstoot, aldus datzelfde artikel. Door extra vliegbewegingen nam de CO2-uitstoot van de luchtvaart met meer dan drie procent toe. Terwijl de vliegindustrie niet wordt meegenomen in de maatregelen om de komende tientallen jaren de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Hieruit blijkt het failliet van dit resultaat van de vliegtuiglobby: door de vliegindustrie niet te bestraffen op hun uitstoot, gaat deze bedrijfstak onbekommerd door met het uitspuwen van CO2.

Daarnaast werden wij inwoners de afgelopen zomer overspoeld met mededelingen, dat we weer extra moeten betalen. Vanaf 2019 maar liefst 300 euro per jaar meer, omdat het btw-tarief van 6% naar 9% gaat. De waterschapsbelasting steeg vorig jaar al met 1,7% (en dat is 50% hoger dan het inflatiepercentage) en ook waar het gaat om het geld besparen met zonnepanelen schiet het niet echt op. In juli verbruikte mijn gezin 120 kwh aan elektriciteit, maar wekte tegelijkertijd maar liefst 294 kwh op. Hierdoor krijg ik 12,18 euro terug; net voldoende om zowel de variabele gas- en elektriciteitskosten te betalen, maar bij lange na niet genoeg om de vaste kosten voor gas en elektriciteit (27,42 euro) te compenseren. De vaste lasten zullen ook de komende jaren verder stijgen. Ondertussen gaan de regeringspartijen vrolijk verder om de magere regeling voor zonnepanelen nóg verder in te krimpen. Terwijl grootgebruikers van elektriciteit tegen minimale tarieven ongegeneerd energie kunnen slurpen.

Zo langzamerhand ben ik er wel klaar mee, waarde columnlezer. Het wordt tijd, dat ik een 200 meter hoge windmolen in mijn achtertuin zet (moet net kunnen, als ik het schuurtje weghaal). Dan heb ik mijn eigen energiebedrijf en kan ik de buurt ook van energie voorzien. Uiteraard tegen heel schappelijke prijzen.