Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 januari 2019

'Geen voorbode gemeentelijke fusie'


Streek – In de laatste dagen van het oude jaar kwam opeens het bericht naar buiten, dat de afdelingen van de VVD in Alphen, Nieuwkoop en Kaag en Braassem met elkaar gaan fuseren. In een interview geven de bestuursleden van de afdelingen aan, wat hier de redenen voor zijn.

Voor de buitenwacht lijkt het duidelijk; die VVD-fusie moet wel een voorbode zijn van een gemeentelijke fusie. Maar dit wordt in alle toonaarden ontkend. ,, Deze bestuurlijke fusie is voor ons geen voorbode op een gemeentelijke fusie. Dat lijkt me na slechts tien jaar Kaag en Braassem ook nog niet aan de orde.'' Aan het woord is Roy Möllers, secretaris van het VVD-bestuur uit Kaag en Braassem. ,,We zijn niet tegen een schaalvergroting en zoeken we graag de samenwerking op met andere gemeenten om bepaalde zaken beter en goedkoper te organiseren voor de inwoners. Maar we zijn ook niet voor een fusie. Welke problemen los je op door deze gemeentes nu samen te voegen, die niet in een samenwerkingsverband opgelost kunnen worden?''

De VVD-fusie komt door het teruglopende aantal leden van deze politieke partij, verklaart Richard Hakvoort, voorzitter VVD Nieuwkoop. ,,Net als andere verenigingen is het ook voor ons lastig het ledental op peil te houden. Het aantal leden van onze partij krimpt nog steeds en dat betekent, dat we met minder mensen moeten werken aan het uitdragen van onze liberale gedachtegoed. Door onze krachten te bundelen kunnen we meer resultaat halen.''

De nieuwe afdeling zal zo'n 280 leden gaan tellen. Hans Dibbetz, voorzitter VVD afdeling Alphen aan den Rijn, geeft aan dat de fusie door de VVD-top is opgelegd. ,,Kleinere afdelingen (met minder dan 120 leden) is gevraagd om hun krachten te bundelen of samen te gaan met een naburige grotere afdeling. De VVD afdelingen Kaag en Braassem en Nieuwkoop hebben in dat verband aan Alphen aan den Rijn gevraagd om samen verder te gaan.'' De nieuwe naam van de fusie-VVD wordt óf 'VVD Rijn- en Veenstreek' óf 'VVD Het Groene Hart'. De leden gaan hier binnenkort over stemmen.