Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 maart 2019

Sociale woningen in de uitverkoop


KAAGEILAND – Nu staan er nog 37 sociale huurwoningen op het idyllische Kaageiland. Het is een symbool, dat ook mensen met een laag inkomen op een idyllisch eiland kunnen wonen. Maar het lijkt er op, dat dit in de toekomst niet meer mogelijk wordt. De huurders hebben namelijk van MeerWonen een brief ontvangen over de aanstaande verkoop van hun huizen.

Alle huizen worden in één keer verkocht aan een bedrijf; het is voor de huurders niet mogelijk om zelf te proberen om hun huis te kopen. Ze hoeven volgens wethouder Floris Schoonderwoerd, die afgelopen week Kaageiland bezocht samen met de andere collegeleden, niet bang te zijn dat ze gedwongen hun onderkomen moeten verlaten. Er zal namelijk sprake zijn van een uitsterfbeleid: wie nu in een sociale huurwoning op Kaageiland woont, kan daar tot zijn of haar dood blijven wonen.

Dat geldt niet voor aankomende huurders; zij weten, dat de huurhuizen over zeven jaar een andere bestemming kunnen krijgen. Mogelijk worden die huizen dan gesloopt en vervangen voor nieuwbouwprojecten. Het lijkt vreemd, dat MeerWonen deze sociale woningen wil verkopen, zeker nu bekend is geworden dat er in Nederland een tekort is van 80.000 sociale woningen. Maar Kaageiland is niet aantrekkelijk genoeg voor sociale huurders. Er zijn simpelweg minder mensen die trek hebben om in een sociale woning te zitten, op een eiland waar je gedwongen bent om iedere keer te wachten op het pontje om je over te zetten.

Schoonderwoerd: ,,Als MeerWonen huizen bouwt dichtbij voorzieningen, krijgen ze 500 inschrijvingen. Maar voor huizen in kleine kernen is dat een stuk minder.'' Tijdens de inloopavond met de bestuursleden was Anne-Marie van Gerven één van de eilandbewoners die kwam opdagen. Zij liet weten, dat ze ooit zelf in een van die sociale huizen gewoond heeft. Ze vindt het jammer als die huisjes ooit verdwijnen. ,,Dan verander je de sociale cohesie op het eiland.''

Ondertussen maakt huurster Coby Dijkman (77) zich ernstig zorgen over haar toekomst. Ze vreest, dat ze op termijn wel gedwongen wordt om te verhuizen. ,,Als die nieuwe eigenaar kan aantonen, dat onze woningen in slechte staat zijn en niet voldoen aan de nieuwe duurzaamheidseisen, krijgen ze heel gemakkelijk een sloopvergunning. Ik wil niet in Roelofarendsveen gaan wonen!''