Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 augustus 2019

Versterking voor Brandweer Leimuiden


LEIMUIDEN – Na een wervingsactie hebben zich negen nieuwe vrijwilligers aangemeld voor de Brandweer Leimuiden. Maandag 26 augustus was hun eerste kennismaking met het brandweervak. Al spuitend en ‘ademlucht lopend’ konden ze ervaren, hoe het is om een échte brandweermens te zijn. Inderdaad; brandweervrijwilligers zijn niet alleen mannen, maar ook vrouwen!


Tijdens een drie kwartier durende theoretische les konden de aankomende brandweervrijwilligers vragen stellen en daar werd volop gebruik van gemaakt. Van de negen potentiële blussers kwamen er vier opdagen: Desiree van der Veen (38), Fabian de Graaf (29), Dani Brussen (18) en Gerard van Wijk (34). Zij hoorden, dat de Leimuidense kazerne relatief weinig vrijwilligers heeft; nu nog maar 17. Iedere brandweerauto moet bij een uitruk minimaal zes bemanningsleden hebben. ,,We zitten nu aan de lage kant’’, aldus Patrick Escherich, Ploegchef van de Kazerne Leimuiden.


Gemiddeld moeten de brandweermensen 95 keer per jaar uitrukken: voor onder meer brand, redden van mens en dier, redden van slachtoffers bij verkeersongevallen, gaslekkage opsporen of reanimatie. Als vrijwilliger doe je dezelfde taken als beroepsbrandweermensen, zo kregen de vrijwilligers in spé te horen. Vrijwillig is niet vrijblijvend: je moet bijna iedere oefenavond op de maandagen aanwezig zijn. Het zijn van brandweerman of -vrouw is namelijk zwaar; lichamelijk en geestelijk wordt heel wat van je verwacht. Je komt namelijk in aanraking met heel verdrietige of gevaarlijke situaties. Zo overleden vorige week twee mensen, toen hun auto in het water belandde.


Na afloop van de theoretische presentatie kon het leuke werk beginnen. De kandidaten trokken hun brandweerpakken aan en hadden er duidelijk zin in. De Graaf zat de afgelopen tien jaar bij de Marine. Daar leerde hij ook omgaan met brandweerspullen en het leek hem goed om te kijken of het vak van brandweervrijwilliger ook iets voor hem is. Van der Veen is  moeder van twee kinderen en ze loopt al een tijd met de gedachte rond, dat ze vrijwilligerswerk wil doen. ,,Ik sport heel veel. Het is even kijken of dit wat voor mij is en op welke termijn.’’ De jongste brandweerkandidaat Brussen heeft net zijn opleiding afgerond en is ,,klaar voor een nieuwe ervaring’’.

Eindelijk  is het moment gekomen: met een lagedrukstraal mogen de kandidaten spuiten. Dat bevalt Brussen uitstekend: ,,staat veel kracht op. Ga zeker over nadenken om bij de brandweer te gaan.’’ Daarna ervaren ze hoe het is om met een ademluchtmasker rond te moeten lopen. Voor Van der Veen is het een makkie: ,,Ik heb een duikbrevet.’’ Ze mag gelijk een moeilijkere uitdaging aan: geblinddoekt rondlopen door een kamer met neprook. Dat lukt haar zonder problemen. Ongetwijfeld kan de Kazerne Leimuiden binnenkort nieuwe vrijwilligers verwelkomen.