Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Extra belasting voor Ondernemersfonds

Nieuwkoop – De gemeenteraad van Nieuwkoop buigt zich donderdag 31 oktober over de vraag of een Ondernemersfonds ingevoerd moet worden. De Vereniging Ondernemers Nieuwkoop (VON) heeft hier om gevraagd. Een ondernemersfonds is een ‘fonds voor en door ondernemers’, waarbij de gemeente een extra toeslag van 10% heft op de OZB-heffing voor niet-woningen en dat dit geld gebruikt wordt voor een schonere leefomgeving of extra activiteiten in een dorpskern. Zodat meer mensen naar de dorpen komen en hun geld bij de ondernemers uit gaan geven. 

Het Ondernemersfonds beheert de inkomsten van die belastingheffing en wordt waarschijnlijk op 1 januari ingesteld. Na vier jaar wordt bekeken, of het Ondernemersfonds de bedrijven daadwerkelijk heeft geholpen. In het afgelopen jaar werden Ondernemersfondsen in Teylingen en Noordwijk juist opgeheven, nadat er veel tegenstand kwam door de ondernemers in die gemeenten. Zo’n situatie verwacht het Nieuwkoopse gemeentebestuur niet, is te lezen in het raadsvoorstel. ,,Het leereffect van deze gemeenten is dat de raad niet alleen op het draagvlak onder ondernemers af moet gaan, maar ook een eigen en politieke afweging moet maken: is het fonds een publiek belang?‘’

Nou bestaan er in Nieuwkoop al twee Bedrijfsinvesteringszones (BIZ), maar deze kunnen gewoon doorgaan. Om te voorkomen, dat ondernemers én aan het Ondernemersfonds geld kwijt zijn én ook nog eens aan die BIZ, zou de contributie voor de BIZ Ter Aar en BIZ Reghthuysplein verlaagd kunnen worden. Met de belastingheffing zou het Ondernemersfonds jaarlijks 278.000 euro kunnen krijgen om mooie plannen te ontwikkelen.