Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2019

Column


Qadhafi


Tijdens de raadsvergadering werd een van de wreedste dictators, die de wereld ooit gekend heeft, de Libische oud-leider Moammar Mohammed al-Qadhafi, door CDA-raadslid Van der Hoeven gebruikt om zijn argumenten te ondersteunen. Hij trok aan het eind van de discussie de vergelijking ‘Model Qadhafi’ in, maar toen was de toon al lang gezet.


Al in 1972 werd Qadhafi in verband gebracht met de groep ‘Zwarte September’, die tijdens de Olympische Spelen een bloedbad aanrichtte onder de Israëlische sportploeg. Ook heeft onderzoek aangetoond, dat Qadhafi verbonden was aan, zo niet de opdracht gaf voor, de bomaanslag op een vliegtuig, dat neerstortte bij het Schotse plaatsje Lockerbie. Alle 259 inzittenden en 11 mensen op de grond kwamen hierbij om het leven.


Maar blijkbaar vond Van der Hoeven het uiterst opportuun om deze massamoordenaar naar voren te halen bij een discussie over duurzaamheid. Hij overdonderde zijn collega-raadsleden met de volgende vergelijking: ,,U gaat voor het model Qadhafi: als je er maar genoeg geld tegenaan gooit, komt het wel goed. Vindt u betaalbaarheid totaal onbelangrijk? Realisme, betaalbaarheid en draagvlak is ook belangrijk. Anders kom je uit bij het model Qadhafi’’.


Als het gaat om dieptepunten in de historie van de raadsvergaderingen van Oegstgeest, dan komt deze uitspraak zeker in de top 5; en dat is op zichzelf al een hele prestatie. Dat Van der Hoeven uiteindelijk zijn opmerking terug nam, was te laat en ontoereikend. Een uitgebreid excuus had hem gesierd.


Compliment


Vanuit deze columnplek wil ik mijn compliment uitspreken voor het initiatief van raadslid Rosdorff (HVO) over haar amendement met betrekking tot de warmterotondes. Zij maakte daarbij duidelijk, dat met die warmterotondes wij met ons allen ons voor onze toekomstige warmtebehoefte gaan koppelen aan de oliemoloch Shell en allerlei afvalbedrijven. Dat waren woorden naar mijn hart.



Zorg ervoor, dat alle toekomstige duurzame energievoorzieningen eigendom worden van alle inwoners



Ik voel me soms een roepende in de duurzaamheidswoestijn, waarde columnlezer. Bestuurders: zorg ervoor, dat alle toekomstige duurzame energievoorzieningen eigendom worden van alle inwoners. En ga niet aan het zuurstofmasker liggen van bedrijven als Shell, die tientallen jaren lang hun overtollige warmte straffeloos uitstoten en daarmee bijdragen aan de opwarming van de aarde. Waarbij ze nu de kans krijgen om hun overtollige warmte te verkopen en zo een nieuw verdienmodel in de schoot geworpen krijgen. En wij gaan dan met ons allen tot in de eeuwigheid betalen voor het warmteafval van deze olie- en gasproducent.


Dus het initiatief van Rosdorff was goed. Alleen was het jammer dat zij – alweer – haar voorstel introk nadat ze een halfbakken toezegging van de wethouder gekregen had. Hierdoor kunnen bestuurders in de regio lekker doorgaan met het toewerken naar de komst van een warmterotonde en krijgen andere ideeën en initiatieven voor alternatieve gasloze verwarming van onze huizen geen schijn van kans. En kan Oegstgeest uiteindelijk alleen maar een kruisje achter een warmterotondevoorstel zetten.