Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2019

Honderden arbeidsmigranten naar Woubrugge


WOUBRUGGE - De organisatie Flexwonen.nu wil 400 arbeidsmigranten huisvesten op de Kruisweg 18 en 20 in Woubrugge. Dit verzoek is al begin van dit jaar ingediend bij het gemeentebestuur van Kaag en Braassem, maar wordt nu pas bekend gemaakt.


En weer is dit deel van het buitengebied in het nieuws. Veehouder Kroes kreeg vorig jaar toestemming voor het verplaatsen van zijn varkenshouderij naar de Kruisweg. Dat leidde al tot felle protesten van de naastgelegen manegehouder; hij waarschuwde voor een faillissement van zijn zaak. Buurtbewoners in de gemeente Nieuwkoop stonden aan zijn zijde en waren ook tegen de komst van het boerenbedrijf. Maar nu kunnen deze inwoners zich opmaken voor de komst van honderden arbeidsmigranten.


De manegehouder verkoopt namelijk zijn bezit aan Flexwonen.nu, zodat daar maximaal 400 arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden. In het gebied worden daarvoor twee ‘landgoederen’ gebouwd, waar de arbeidsmigranten kunnen wonen. Dat houdt in, dat er 200 appartementen van 32 m2 gebouwd worden.


Ook komt er voldoende parkeergelegenheid en groene afrastering én een pannaveld zodat de Oost-Europese medewerkers in hun vrije tijd lekker kunnen ballen. Tevens wordt daar een beheerderswoning gebouwd. De gemeenteraad moet nog goedkeuring geven om het huidige bestemmingsplan aan te passen. Het gemeentebestuur van Kaag en Braassem staat positief tegenover deze ontwikkeling, zo is te lezen in een ambtelijk rapport: ,,Het huisvesten van arbeidsmigranten is een passende oplossing voor dat leegstaand vastgoed en de vraag naar huisvesting van arbeidsmigranten binnen de gemeente.’’


Het gemeentebestuur van buurgemeente Nieuwkoop is geïnformeerd over deze plannen. In een reactie heeft dat college van B&W laten weten, dat de huisvesting ook moet worden gebruikt voor arbeidsmigranten die niet in Kaag en Braassem werken. Maar het gemeentebestuur van Kaag en Braassem denkt daar anders over. De initiatiefnemer heeft gesproken met omwonenden en belanghebbenden. De reacties zouden ‘wisselend’ zijn.


Wethouder Petra van der Wereld reageert op de vraag, waarom al die woningen voor arbeidsmigranten aan de grens met Nieuwkoop geplempt worden: ,,We plempen helemaal niets. De gemeente Nieuwkoop heeft niet veel problemen met de komst van de arbeidsmigrantenwoningen, behalve dat we ze alleen bestemmen voor onze eigen arbeidsmigranten.’’


Er komt nog een informatieavond, maar de datum hiervoor is onbekend. Voordeel is wel, dat de direct omwonenden bevraagd en geïnformeerd zijn. Nadat eerder Wesselman Flowers al toestemming kreeg om in Roelofarendsveen huisvesting voor tientallen arbeidsmigranten te realiseren, wordt dit dus de tweede huisvestingsplek in Kaag en Braassem voor medewerkers van buiten Nederland. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij. ,,Er is behoefte aan plek voor 1500 arbeidsmigranten, zeggen ondernemers’’, aldus Van der Wereld.