Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Duurste afval in Nieuwkoop


Nieuwkoop – De inwoners van Nieuwkoop zijn volgend jaar veruit het duurste uit, waar het gaat om de kosten voor het ophalen van het afval. In 2020 moeten meerpersoonshuishoudens in Nieuwkoop 327 euro betalen en dat is fors meer dan de 278 euro in Alphen aan den Rijn. Ten opzichte van de meerpersoonshuishoudens van Kaag en Braassem betalen de Nieuwkoopse huishoudens zo’n 100 euro meer.


In Kaag en Braassem is inmiddels het ‘Diftar’ systeem ingevoerd, waarbij je betaalt voor iedere keer dat je jouw restafvalbak langs de kant van de weg zet. Het vaste tarief is in Kaag en Braassem enkele tientallen euro’s naar beneden gegaan. Op die manier kun je ‘kiet’ spelen als je jouw restafval slechts eens per maand laat ophalen.


Ook in Nieuwkoop wordt in 2020 het Diftar ingevoerd. Maar de kosten voor de meerpersoonshuishoudens gaan toch omhoog, zoals het er nu uitziet. Wethouder Wolters geeft aan: ,,Door een toenemende stijging van kosten van inzameling en verwerking van afval moeten onze inwoners de komende jaren flink meer afvalstoffenheffing betalen.’’ De gemeenteraad gaat op woensdag 16 oktober in gesprek over dit dilemma. De bestuurders zijn het er wel over eens, dat de kosten van de afvalstoffenheffing voor de inwoners te hoog zijn ten opzichte van de omliggende gemeenten. De raadsleden moeten nu een oplossing verzinnen om die kosten omlaag te krijgen.