Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 oktober 2019

Tulpsteiger komt er waarschijnlijk toch


ROELOFARENDSVEEN – Wethouder Petra van der Wereld moest woensdag 16 oktober tijdens de raadsvergadering uitgebreid door het stof. De dertig meter lange en vijf meter hoge tulpensteiger lijkt steeds meer een Wet van Murphy te worden voor haar. Ze bood nogmaals haar excuses aan voor het feit dat de omwonenden niet op tijd waren geïnformeerd over de komst van deze ‘toeristentrekker’.


Fractievoorzitter Anja de Rijk (CDA) was niet direct tevreden: ,, Het vertrouwen dat we in het openbaar bestuur moeten hebben, heeft wat ons betreft een deuk opgelopen. Hoe konden zoveel dingen fout gaan? De omwonenden zijn niet goed geïnformeerd en de toestemming van Rijksvastgoed om die tulpensteiger aan te leggen, is niet aanwezig.’’ Hierop reageerde Van der Wereld, dat die toestemming alsnog geregeld is; sinds 2 oktober.


Jan van der Geest parafraseerde Maximá’s ‘Een beetje dom’ uitspraak en fractievoorzitter Nick van Egmond (D66) oordeelde: ,,In dit dossier wordt fout op fout gestapeld. Het betrekken van de inwoners is niet in de haarvaten van dit college doorgedrongen.’’


De wethouder liet de kritiek over zich heen gaan, maar liet tegelijkertijd weten, dat ze wel wil doorgaan met de planvorming voor de komst van die tulpensteiger. De omwonenden mochten in eerste instantie wel meepraten, maar alleen over de ,,hoek, de kleur en de aanpassingen van de hoogte’’. Dat baarde Bastiaan van Nunen, woordvoerder namens de omwonenden, grote zorgen. ,,Meent de gemeente het excuses? Zal dit wel tot echte wijzigingen leiden?’’


Daar leek het in eerste instantie dus niet op. Maar na alle ophef over de slechte communicatie was dit de meeste gemeenteraadsleden toch een beetje te gortig. Zij drongen er bij de wethouder op aan, om daadwerkelijk met de omwonenden in gesprek te gaan over de tulpensteiger. En serieus te kijken naar alternatieven die vanuit de omgeving aangebracht worden.


Van Nunen concludeerde: ,,Je kunt een zwemstrandje of vissteiger aanleggen; dat is iets waar we samen uit moeten komen. Als het op die plek moet komen, moet het verdomd mooi zijn. Maar een tulp van een meter of vijf hoog en dertig meter diep het water in, dat is niet wat daar past. Neem ons mee in de planvorming voor een toeristische trekpleister. We zijn wel ter wille om mee te denken, maar doe het vanaf het begin.’’ Van Holland Rijnland heeft de gemeente Kaag en Braassem een jaar de tijd gekregen om de tulpsteiger – of een alternatief – te realiseren.