Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

27 november 2019

Column


Ondermijning

Tijdens de raadsvergadering van maandag 18 november kreeg ik een dubbel gevoel, waarde columnlezer. Naast een nuttige evaluatie door de brandweer over de kerkramp in Hoogmade, bestond de bijeenkomst uit een tweeluik. Eerst praatten twee politieagenten over het onderwerp ‘ondermijning’ en direct daarna werd aan de raadsleden gevraagd om hun mening over het aanpassen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De gemeente Kaag en Braassem blijkt voor criminelen een aanlokkelijke locatie te zijn, om zich te vestigen, zo liet Rieke Zijlmans, teamchef basisteam politie Kaag en Braassem, weten. Dit is een uitgestrekt gebied, waarin slechts een klein team aan politiemensen moet waken over de veiligheid van de mensen. Veel kan onder de radar blijven, want de agenten kunnen nu eenmaal niet iedere leegstaande schuur inspecteren op wietteelt, of elke camping overhoop halen op zoek naar criminelen.

Alle aanwezigen kregen ook tips te horen, hoe je ‘ondermijning’ (crimineel gedrag, dat er voor zorgt, dat de belangen van anderen geschaad worden) als inwoner kunt herkennen. Door kritisch om je heen te kijken; hoe kan de uitkeringtrekkende buurvrouw wél in een rode Ferrari rondrijden? En hoe kan een winkel jarenlang bestaan, terwijl er maar heel weinig klanten binnenlopen? Burgemeester Marina van der Velde liet weten, dat nagelstudio’s, bruidswinkels en schoonheidssalons bekende locaties zijn, waar geld witgewassen wordt. En Zijlmans constateerde, dat gemeenteraadsleden het meest kwetsbaar zijn voor infiltratie met een crimineel oogmerk.

Direct hierna behandelde de vergadering de APV en deed burgemeester Marina van der Velde een oproep aan de raadsleden, om haar voorstel voor extra controlemogelijkheden te steunen. Dan gaat het om ‘een opkoopregister, nachtregister (bij bijvoorbeeld campings) en hulpmiddelen in vergunningverlening’. En dat geeft me dat bezorgde gevoel: dit gemeentebestuur laat eerst twee agenten in uniform praten over de noodzaak van extra controle. En vervolgens moeten die raadsleden zich direct daarna uitspreken over het aanscherpen van de APV. In aanwezigheid van diezelfde agenten. Het siert de raadsleden, dat ze hier niet aan zijn begonnen. Voor dit soort zaken, moet het gemeentebestuur enkele dagen van ‘bezinning’ inlasten, zodat raadsleden niet gedwongen worden om overhaast besluiten te nemen.