Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 november 2019

Bovenlandjes bedreigd


KAAG EN BRAASSEM – De schaarse stukjes natuur op de bovenlandjes in de Drechtzone dreigen te verdwijnen. Twee jaar geleden beschermde een raadsmeerderheid dit gebied nog, met de eis dat daar geen recreatiewoningen meer gebouwd mogen worden, of dat er andere permanente activiteiten worden uitgevoerd.

Gemeenteraadslid Ger van Emmerik (SVKB) liet indertijd weten: ,,Deze bovenlandjes moeten in hun huidige vorm behouden blijven. Ook de rest van de Drechtzone mag alleen gebruikt worden voor beperkte recreatie, met aandacht voor het behoud van de flora en fauna.’’ Maar ondanks dit besluit, dat gesteund werd door SVKB, CDA en D66, legt het college van burgemeester en wethouders toch twee bouwplannen voor in dat gebied. Op de locaties Vriezekoop 71 a, Bilderdam 3 en 4 moeten in totaal drie huizen komen. Hiervoor in de plaats wordt sierteelt gesaneerd en 900 m2 aan opstallen gesloopt. En voor deze bouwplannen lijkt een meerderheid in de gemeenteraad te zijn.

Voor raadslid Hilde Bax (SVKB) was het simpel: ,,In 2017 is de afspraak gemaakt, dat de bovenlandjes in de huidige vorm behouden blijven. De vier trekkershutten aan Vriezekoop 11j zouden de allerlaatste gebouwen zijn, die het uitzicht aantasten. We moeten de biodiversiteit, flora en fauna koesteren in de Drechtzone. Maak het aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars voor het rondje Drecht.’’

Maar D66 lijkt te draaien: fractievoorzitter Nick van Egmond vond, dat de eis om op de bovenlandjes niets meer te laten gebeuren, verschillend uitgelegd kan worden. ,,Moeten we kijken naar wat we bedoeld hebben, of wat er letterlijk staat? Als je ziet dat iets er beter van wordt; kun je dan afwijken van wat er is geschreven?’’ Van de VVD en PRO mogen de huizen er zeker komen. Bax probeerde nog: ,,We willen toch een groene hartgemeente zijn en blijven?!’’ Maar raadslid Hans Klink (PRO) vond: ,,Is het aan de Vriezekoop nou zo slecht geworden door die trekkershutten? Daarnaast is een bos ontstaan waarbij je vanaf de Drecht niet meer over de weg kunt kijken.’’ Op 25 november praat de raad verder over dit onderwerp.